Vájár akar lenni? Többé nincs akadálya!

2014.02.27. 07:47

A komlói szakiskola újraindítaná az évek óta szünetelő vájárképzést - írta csütörtöki számában a Népszabadság az intézmény igazgatójára hivatkozva. Kovács Károly Balázs azt mondta: bár Magyarországon csak egyetlen, bizonytalan jövőjű szénbánya működik, az energetikai lobbi küzd azért, hogy a több milliárd tonnára becsült szénvagyon kitermelése újra beinduljon.

A komlói iskola ebben bízva hirdette meg a hároméves kurzust, amelyen a hegesztés és a gépészet, valamint az ács- és a lakatosszakma alapfogásait is tanítják, írta a lap, amely szerint így a vájárok könnyen továbbképezhetőek, s ha nem nyílnak újabb bányák, jó eséllyel találnak maguknak más munkát.

A napokban derült ki, folynak a tárgyalások arról, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. ne csak kisebbségi partnerként, illetve szerződő félként működjön együtt a Mátrai Erőmű Zrt.-vel, hanem tulajdonrészének növelésével vállaljon szorosabb, aktívabb szerepet. Erről a tervről Németh Lászlóné beszélt kedden a visontai mátrai erőműben.

Noha a szenes tüzelés alapvetően elég környezetszennyező, a CO2-kvóta ára viszont pillanatnyilag olyan alacsony, hogy az egyik leginkább versenyképes áramtermelési módnak számít. Az előrejelzések szerint ez a helyzet jelentősen középtávon sem nagyon változik majd, így egyre több ország, olyanok is, akik korábban inkább távolodni akartak a széntől, kezdenek újra szenes erőművekben, szénbányászatban gondolkodni.