Az online pénztárgépesek Vargához fordultak

2014.02.28. 17:54

Az Online Pénztárgépre Kötelezettek Facebook Közössége nyílt levélben arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeleti úton hosszabbítsa meg az online pénztárgépek üzembe helyezési határidejét minden vállalkozó számára, aki határidőre megrendelte a gépet, írja az MTI. A levelet a csoport tagjaként Kenéz Tünde jegyzi.

A levélben felhívják a miniszter figyelmét arra, hogy aöbb tízezer ember az intézkedések anomáliái miatt nem tudta teljesíteni a február 28-ai üzembehelyezési határidőt.

"Ők azok a tisztességes vállalkozók, akik követve az Ön utasításait, időben megrendelték a pénztárgépet, melyet sajnos a gyártási kapacitások miatt a mai napig nem kaptak meg. Jogkövető szándékuk, jóhiszeműségük ellenére ők nem jutnak hozzá az 50 000 forintos támogatáshoz", írják a levélben.

Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-ig üzembe kellett helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni a támogatást. Azoknak a kereskedőknek azonban, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, február 28-ig lehetőségük van erre. Ennek feltétele a kiskasszásoknál az, hogy 2013. október 1-je előtt, a nagykasszásoknál pedig, hogy 2014. január 1-je előtt leadták a megrendelésüket.

A kormány csütörtökön döntött úgy, hogy a visszavont engedélyű pénztárgépet forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., és az eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek 2014. április 30-ig meghosszabbítja az 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételére nyitva álló üzembe helyezési határidőt.

Az Online Pénztárgépre Kötelezettek Facebook Közössége január 31-én petíciót nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM). Kenéz Tünde akkor arról beszélt, hogy a szabályok állandó változása, a hivatalok folyamatos hibái ellehetetlenítik a tisztességes jogkövetést. “A kormány ugyan már tett lépést, hogy enyhítse a kialakult helyzetet, de ez nem elég”, mondta.