A cseheknek már nem kell az orosz atomerőmű

2014.03.03. 16:27

Csehország az ukrajnai események ellenére sem szüntetheti meg gazdasági együttműködését Oroszországgal - jelentette ki hétfőn Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, így próbálva tompítani Martin Stropnicky védelmi miniszter szavait.

A védelmi miniszter, Martin Stropnicky azt mondta, nehéz elképzelni, hogy orosz cégek részt vehessenek a temelini atomerőmű bővítésében. A miniszter szerint Oroszország az ukrajnai lépéseivel kikerült a kiszámítható, demokratikus országok csoportjából – írja a Reuters helyi értesülései alapján a Portfolio.hu.

Az, hogy a beruházás megfeneklett, már január közepén kiderült.

Amit Oroszország tesz, az elfogadhatatlan

– fogalmazott a miniszter.

Csehország a temelini atomerőmű területén készül két új, 1000+ MW-os blokk felépítésére. A csehek korábban nemzetközi tendert írtak ki a blokkok beszerzésére, amelyen végül a japán-amerikai Westinghouse, és az oroszok által vezetett MIR konzorcium maradt versenyben. A projekt jelenleg szünetel, mert rendkívül alacsony európai áramárak mellett jelenleg kevésbé tűnik vonzó beruházásban, plusz az új kormány is gyengébb (politikai) támogatást nyújt a tervezett beruházásnak, mint az előző.

A cseh külügyminiszter szintén élesen bírálta Oroszországot. A Radio Praha tudósítása szerint Lubomír Zaorálek úgy fogalmazott, hogy ilyen körülmények mellett nem látja lehetőségét, hogy vízummentességről tárgyaljanak Oroszországgal. Hozzátette, hogy amennyiben az orosz nemzetiségűek jelenléte ilyen veszélyt jelent egy ország számára, akkor nem tudja elképzelni, hogy miként lehetne támogatni egy ilyen megállapodást.

Mint ismeretes, a magyar kormányfő január 14-én állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy Oroszország két új atomerőművi blokkot építhet fel a paksi atomerőmű területén. A magyar kormány mindeddig nem tett olyan irányú kijelentést, amelyből arra lehetne következtetni, hogy az ukrán fejleményekkel összefüggésben megrendült volna a bizalma Oroszországban.