140 milliárdot tolna a kormány a startupokba

2014.03.19. 14:44

A startup cégek fejlődését a tervek szerint 140 milliárd forinttal segíti a kormány a jövőben az uniós forrásokból, az összeg nagyobb részét, 110 milliárd forintot pénzügyi eszközök révén juttat majd el hozzájuk – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy szerdai budapesti szakmai konferencián.

Sok a pénz

Cséfalvay Zoltán a Venture Capital Summit című konferencián beszélt. Elmondta, a kockázati tőkebefektetések 2010 óta bővülnek a Jeremie programoknak köszönhetően, már 130 milliárd forint van ilyen alapokban, de ennek a kétharmadát még nem helyezték ki. Adóügyi könnyítéseket is bevezetnének mind az érintett startup, az innovatív kiscégek, mind a befektetők számára.

A 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja majd a kormány, a klasszikus kutatás+fejlesztési tevékenységre 800 milliárd forintot szánnak. A források 10 százalékát pénzügyi eszközökön keresztül helyezik ki . A K+F területre és az innovációs tevékenységre a pénzügyi eszközökön keresztül mintegy 200 milliárd forintot tervez kihelyezni a kormány.

Organikus fejlődés, bankár mentalitás

Az állam nem kívánja átvenni a startupok erősítését a piactól, az organikus fejlődésüket szeretné ösztönözni. Változtatni kellene a kockázati tőkecégeknél a “bankár mentalitáson”, technológiai befektetői hozzáállásra lenne szükség az alapok részéről.

Emellett az induló cégek mentorálására, támogatására, a hatékony tanácsadásra is nagy szükség lenne, valamint javítani kellene az induló vállalkozások, így a startup cégek átláthatóságán is – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.