Fidesz: Devizahitelesek, a következő ciklusig

2014.03.19. 10:38

Rogán: Nem a ciklus végén, korábban

Már az új parlament első ülésén, májusban elővehetik az új devizahiteles törvényeket – mondta az Indexnek Rogán Antal.

Időben egyre messzebbre tolódik a tavaly nyáron bedobott devizahiteles mentőcsomag. Egy ma reggeli nyilatkozat szerint már az is lehet, hogy csak a következő ciklus végére lesz megoldás.

A Fidesz arra tud ígéretet tenni, hogy az Alkotmánybíróság, illetve a Kúria döntését követően a következő ciklus végére lehet megoldás a devizahitelek ügyében

- mondta Gulyás Gergely szerdán a TV2 Mokka című műsorában az MTI szerint.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a helyzet kezelése során fontos érdek a bankrendszer stabilitása is. A politikus üdvözli az Alkotmánybíróságnak a devizahitelezéssel kapcsolatos döntését, mert az lehetőséget biztosít a törvényhozásnak arra, hogy módosítsa a szerződések tartalmát Leghamarabb a Kúria májusban várható döntése után, valamikor nyáron kerülhet sor törvénymódosításra Gulyás szerint, ugyanis meg kell várni az Európai Bíróság és a Kúria döntését.

Amikor tavaly nyáron a Fidesz bejelentette, hogy újabb devizahiteles mentőcsomagra készül, még arra utaltak a kormánypárti politikusok, hogy – a végtörlesztéshez hasonlóan – bármelyik pillanatban bedobhatják  a minden eddiginél széleskörűbb, végleges mentőcsomagot. Ebből rövidesen a bankoknak nyújtott ultimátum lett, majd időhúzó szándékú jogi konzultáció kezdődött.

Policy Agenda elemzése szerintsem a Fidesz-KDNP, sem a legnagyobb kihívója, a Kormányváltás baloldali szövetség sem állt elő konkrét javaslattal a devizahitelesekről a pártprogramjában, miközben a következő parlamentnek biztosan szembe kell néznie ezzel a problémával. Ez pedig tovább növeli a bizonytalanságot az érintettekben.

Összességében nagyjából 80 ezer olyan szerződés lehet, ahol már csak késve, vagy egyáltalán nem tudnak fizetni. Ugyanakkor a jó adósok között is a egyre többen kerülnek bajba. Ezért körülbelül 150 ezer család számára biztosan kell valamilyen megoldás.