Az adóhatóság védi az áfacsalókat?

2014.03.27. 18:41

Személy szerint maga a főigazgató dr. Somos Katalin, illetve egyik főosztályvezetője Kedves Lászlóné tehető felelőssé a kérelmek visszatartásában, írja blogján Dr. Vancsura István, JESZ-es képviselőjelölt. Évente több mint ezer milliárd forintnyi adót csalnak el szervezett módon, és esetekben maga az adóhatóság állítja le jogellenesen az ügyeket.

Már korábban is írtunk róla, hogy a NAV korábbi főosztályvezetője nem érti, miért számolták fel az adóhatóság szupercsapatának tartott KÜIG-et, és miért blokkolták az általa feltárt visszaélések kivizsgálását.

Horváth András után ő a NAV második olyan egykori alkalmazottja, aki névvel vallott az adóhatóság szervezett adócsalással szembeni elnéző magatartásáról.

A NAV tagadja a vádakat, szerintük az igazgatóság azért szűnt meg, mert nem volt elég hatékony.

A volt NAV-dolgozó szerint 

  • A KÜIG-et jogellenesen verte szét a NAV, amelynek éppen az volt a célja, hogy az ÁFA-csalásra létrejött bonyolult cégháló-poliphálózot vizsgálja.
  • A kérelmek szinte kivétel nélkül a Főigazgatóságon akadtak el, és el sem jutottak a döntési kompetenciával rendelkező NAV-elnöki szintig.
  • Tényszerűen bizonyítható az is, hogy a NAV valótlanul tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztériumot. 
  • A KÜIG évente 70-100 milliárd forintnyi adóhiányt tárt fel, ennek ellenére folyamatosan gyengítették, szakmai vezetését pedig 2011 tavaszán teljesen indokolatlanul eltávolították.
  • A NAV Elnöke több írásos kérés ellenére sem vizsgálta ki a botránnyal érintett ügyeket, és nem rendelt el a fegyelmi vizsgálatokat a beadványokban megnevezett érintett személyekkel szemben, még annak ellenére sem, hogy erre jogszabály kötelezte.