Néhány offshore, ami zavarja a kormányt

2014.04.02. 07:14

Befejeződött az offshore-gyanús pályázati nyertesek vizsgálata; a 2007–2013-as támogatási időszak kedvezményezettjei közül több mint 250 cégről derült ki, hogy gazdasági háttere valamelyik adóparadicsomhoz köthető, írta szerdai számában a Magyar Nemzet. Az eddig kifizetett támogatás összege meghaladja a tízmilliárd forintot.

A Magyar Nemzetnek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára azt mondta: az érintetteket hamarosan értesítik, és a kormány elindítja az elállási folyamatot.

„Ezt a határozatot, mint minden fejlesztéspolitikai döntést, megtámadhatják a cégek, ugyanakkor ha nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani az általunk feltárt tények ellenkezőjét, akkor az eddig kifizetett támogatási összeget kamataival együtt kell visszautalniuk az államnak” – fogalmazott.

A listán egyébként szerepel a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. is, amely 2012-ben nyert 220 132 379 forintot. A számos cégből álló Bonafarm csoport Csányi Sándor mezőgazdasági vállalkozásait fogja össze. A Csányihoz kötődő cégtől az állam visszavesz 220 milliót, kamatostul, írta a 444.hu.

Nem minden offshore cégre figyel ilyen árgus szemekkel a kormány, nemrég kiderült, az állami MVMP jelentős mennyiségű, miniszteri segítséggel olcsón beszerzett gázt juttatott az offshore hátterű MET kereskedőcégnek, amelyből aztán 2012-ben 55 milliárd forintos osztalékot vettek ki a tulajdonosok. A kormány nem talált kivetnivalót az ügyletben.