Most már Nigéria a legnagyobb afrikai gazdaság

2014.04.07. 12:28

Máshogyan számolja a GDP-t a nigéria statisztikai hivatal, aminek köszönhetően hirtelen a duplájára nőtt az ország gazdasági teljesítménye. Nigéria GDP-je így már nagyobb, mint a Dél-Afrikai Köztársaságé – jelentették be vasánap.

Papíron gazdagodtak 

Nigéria bruttó hazai terméke (GDP) 2013-ban az új számítási eljárás szerint 80,3 ezer milliárd naira, azaz 509,9 milliárd dollár volt, közel kétszerese a korábbi eljárással kalkulált 42,3 ezer milliárd nairának. Az IMF számításai szerint a nigériai GDP 292 milliárd dollár, Dél-Afrikáé pedig 353 milliárd dollár.

Az egy főre jutó nemzeti jövedelem még messze nem éri el a dél-afrikait, hiszen 1555 dollárt tesz ki a 170 milliós országban, szemben a 48 milliós déli ország 7336 dollárjával.

Korábban kihagytak pár dolgot

Az új számítás olyan korábban figyelmen kívül hagyott gazdasági ágazatokat is bevon a számításba, mint például a távközlés, az informatika, a zeneipar, a légiközlekedés, az internetes kiskereskedelem, a turizmus, valamint a "Nollywood" filmgyártás.

Ezek a kategóriák nem szerepeltek az 1990-ben kidolgozott eredeti GDP-számítási eljárásban, amikor még mindössze 300 ezer telefonvonal létezett az országban. Mostanra Nigériában 100 millióra duzzadt a mobiltelefont használók száma. 

Az átállás elemzők becslése szerint 60-70 százalékkal növelte meg anigériai gazdaság tőkeértékét. Ghána bruttó hazai terméke is nagyjából hasonló mértékben növekedett az új statisztikai eljárásra való átállás után 2012-ben. Statisztikai metódusának modernizálására készül Kenya és Zambia is.

Az átállás a külföldi befektetők számára is tisztább képet teremt. Miközben az állami bevételek túlnyomó része, mintegy 80 százaléka továbbra is az olajiparból származik, az arány folyamatosan csökken a rohamosan fejlődő mezőgazdasági és távközlési ágazatok, illetve a szolgáltatóipari szektor javára. Az új statisztikai eljárás alapján már az is érthetővé válik, hogy miért is a belső keresletre támaszkodó gazdasági növekedést "teszik meg" az alapkezelőkNigériai befektetési stratégiájukban.