Piroska
-10 °C
1 °C

Álhivatal próbál pénzt tarhálni

2014.04.10. 12:20

Félrevezető leveleket küldözget cégeknek a „Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézet” – tudtuk meg olvasóinktól. A jogias nyelvezetű levélből a felületes olvasónak úgy tűnhet, mintha egy állami cég kötelező jelleggel szólítaná fel 24 ezer forint befizetésére, hogy cége bekerüljön egy nyilvántartásba.

Az viszont nem derül ki a levélből, csak a mellékelt apró betűs szerződéses feltételekből, hogy az „intézet” mögött valójában egy azonos nevű kft. áll, a megadott bankszámlaszám is a cégé. A cégadatokból kiderül, hogy a kft.-t tavaly alapították, félmillió forintos tőkével, tulajdonosa és egyetlen tagja Lupse Péter.

Amit pedig a cég ajánl, az nem egy kötelező nyilvántartás, hanem egy hirdetési lehetőség.

Így néz ki a megtévesztő levél. Érdemes külön megfigyelni a kft. logóját, amely valamiért egy szélkakast emel be a magyar címerhez kissé hasonlító valamibe:

A teljes levélért kattintson!
A teljes levélért kattintson!

Az MKNI honlapjáról – amely a maga műfajában egy igazi mestermunka – szintén nem derül ki egyértelműen, hogy ez nem egy állami intézmény. A Dzabakusz.eu szerint a levélhez mellékelt szerződéses feltételekből az derül ki, hogy a kft. nem vállal semmiféle felelősséget semmiért.

A trükk kísértetiesen emlékeztet a Központi Adatnyilvántartó Kft. lehúzó modelljére, amiről tavaly itt írtunk. Ez a cég egyébként továbbra is folytatja tevékenységét, Kanyi Kft. néven.

Bár más a célközönség, de az ügy hasonlít a Gazdasági Versenyhivatal által nemrég százmillió forintra büntetett Magyar Érmekibocsátó Intézet esetére is. A cég ott sem tüntette fel a reklámanyagain, hogy nem egy állami szervről, hanem egy magánvállalkozásról van szó.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.