Mi lesz veled, Csernomornyeftyegaz?

2014.04.11. 22:17 Módosítva: 2014.04.11. 23:06

Szankciókat jelentett be hat krími szakadár politikus, valamint az Oroszországhoz csatolt félszigeten működő Csernomornyeftyegaz gázvállalat ellen pénteken az amerikai pénzügyminisztérium.

Ez az ukrajnai válsággal kapcsolatban bejelentett amerikai szankciók harmadik köre, írja az MTI.

A gazdasági büntetőintézkedések bejelentésének célja az volt, hogy az Egyesült államok jelezze: kemény álláspontot készül képviselni az Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió diplomáciai vezetőivel jövő csütörtökön Genfben folytatandó tárgyalásokon.

Az amerikai szankciók mellett az elmúlt hetekben olyan, a mindennapokban is érezhető lépésekkel járt a krími válság, hogy például bejelentette kivonulását a félszigetről a McDonald's, a NATO szakított Oroszországgal, de már a FIFA-nál is elkezdtek egymás ellen lobbizni az amerikaiak és az oroszok.

Nemcsak az amerikaiak tettek már kemény lépéseket, április elején a német posta közölte, hogy nem vállal levélkézbesítést Krímbe.

A mostani lépések, a Csernomornyeftyegaz elleni szankciók egyben annak megakadályozását is célozzák, hogy a Gazprom bevásárolhassa magát a krími gázvállalatba. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személy szerint a Gazprom is szankciókkal találja majd szemben magát, ha - korábban bejelentett szándékának megfelelőn - részt vállal a cég privatizációjában, vagy üzletel vele.