Itt lesz az új budapesti gigaközpont

2014.04.15. 13:11

Milliárdos üzletet kötött Demján Sándor, az ismert üzletember érdekeltségében lévő cég - nem publikus áron - eladta a Művészetek Palotája melletti, még szabad területét. Ezen épülhet fel az állami, több ezer fős budapesti kongresszusi központ, írta a napi.hu.

ide

A lap szerint a februári kormánydöntés után már a helyszíne is megvan a Budapestre tervezett, négy-ötezer fős kongresszusi központnak. Úgy tudják, az elmúlt napokban megkötötték az üzletet Demján Sándor cége és a kormány között, értesülésüket a TriGranit Fejlesztési Zrt. sajtóosztálya is megerősítette.

A Rákóczi híd pesti oldalánál található, az egykor világkiállítási területnek szánt úgynevezett expóterületet 2000-ben kétmilliárd forintért vette meg a TriGranit érdekeltségi körébe tartozó Dunapark Sétány Ingatlanfejlesztő Kft. Ez után szinte minden évben felvetődött a konferenciaközpont megépítésének ötlete.

A cég 2005-ben jelezte, egy euróért felajánlja telkét, ha megvásárolják tőle a létesítmény terveit. Ezekért akkor 460 millió forintot kértek. A központot a Művészet Palotája (MüPa) melletti 12 ezer négyzetméteres telken építik fel - ahova korábban is tervezték az új kongresszusi központot. Az elmúlt közel másfél évtizedben az expóteleken épült fel a Nemzeti Színház, a MüPa és több irodaház - ez utóbbiakat a TriGranit már értékesítette.

Az új budapesti kongresszusi központ építését Orbán Viktor miniszterelnök idén februárban, a tavaszi parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében jelentette be. Az új épület beruházási költségét 2000-ben még kétmilliárd forintra becsülték, ám ma már ennek akár tízszeresébe is kerülhet. A költségek egy részét a kormány uniós forrásokból kívánja fedezni.