Vegyen egy 15. századi erődöt, szigetet!

2014.04.15. 12:24

Állami kézben lévő ingatlanokat és birtokokat, köztük a velencei lagúna egyik szigetét, egy 15. századi erődöt és egy egykori dél-olaszországi kolostort bocsát internetes árverésre Olaszország, írta az MTI.

3 Pelos.jpg 297258699

Róma a történelmi ingatlanok eladásával az államadósságot csökkentené, valamint alkalmazkodna az európai uniós költségvetési irányelvekhez. Az érdeklődők többek közt egy Trieszt szívében álló laktanyára és a híres katolikus zarándokhelyként számon tartott, Loreto központjában lévő rezidenciára is licitálhatnak a hét végén kezdődött és május 6-án záruló virtuális aukción.

Az érdeklődők a velencei lagúnában elterülő és a Lido sziget nyugati partjához közel fekvő Povegliára is szert tehetnek. A sziget azóta lakatlan, hogy a rajta működő kórházat évtizedekkel ezelőtt bezárták. A Demanio honlapján szereplő ingatlanok és birtokok közt szerepel továbbá az északkelet-olaszországi Gradisca d'Isonzo városában álló 15. századi erőd is.

A több mint 500 ezer kereskedelmi és lakóingatlant birtokló Olaszország számára meglehetősen problémás az állami tulajdonú ingatlanok és birtokok eladása, mert a bonyolult licitálási szabályok és a régi épületek átalakításához szükséges engedélyek beszerzésének lassú folyamata távol tartja a vásárlókat. A Demanio összesen 1,8 milliárd euró bevételre tett szert 2001 óta az állami tulajdonban lévő ingatlanok eladásából.