Budaörs legyőzte a rezsibiztost

2014.04.16. 10:54
Budaörs önkormányzatának mégsem kell kifizetnie azt a százmilliós büntetést, amit a rezsibiztos rótt ki rá az előírtnak nem megfelelő számlakép miatt. Németh Szilárd szerint azért kellett volna bűnhődnie az önkormányzatnak, mert nem látszott elég jól, milyen sok pénzt takarítottak meg a fogyasztók a kormánynak köszönhetően.

A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nek (BTG Kft.) adott igazat, miután az fellebbezett az állítólag rosszul kiállított közüzemi számlák miatt rá kirótt 101 milliós büntetés ellen – írja közleményében a budaörsi önkormányzat.

A nagy rezsibüntetés 

Még tavaly szeptemberben jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos, hogy több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt. A rezsibiztos szerint a kiállított számlakép nem felelt meg tökéletesen az előírtaknak, ezért a szolgáltatások előfizetői nem tudhatták meg pontosan, hogy mennyi megtakarítást köszönhettek havonta a Fidesz-kormánynak. A Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nél, amelyet 101 millió forint büntetés megfizetésére köteleztek. Ez számlánként 10 ezer forintot jelentett volna.

A város polgármestere, Wittinghoff Tamás azonnal nyilatkozatban tiltakozott az eljárás miatt. Mint fogalmazott: azzal, hogy ekkora összeg megfizetésére akarják kötelezni a céget, egy jól működő szolgáltatót kergetnek csődhelyzetbe a 30 ezres lélekszámú Budaörsön. A büntetés szerinte irreális, ráadásul négy hónapon át rendre beküldték a számlamintákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz. 

A polgármester egyébként elfogadhatatlannak tartotta, hogy a szolgáltató cégeket jogszabállyal arra kötelezték, tájékoztatás címén a kormány dicsőítését jelenítsék meg a közműszámlákon. Wittinghoff Tamás szerint mondvacsinált ürügyekkel szabtak ki súlyos büntetéseket néhány kisváros önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltató cégére.

Eldőlt a per

A BTG Kft. a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 101 millió forintos kötbérfizetési kötelezettséget megállapító határozata ellen keresetet nyújtott be a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra. A bíróság 2014. április 15-én meghozott ítéletében egyértelműen Budaörsnek adott igazat, fellebbezésnek helye nincsen.

A bíróság indokolásában kifejtette, hogy

  • a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az első fokú fogyasztóvédelmi hatóság határozatai is jogszabálysértőek voltak, hiszen a BTG Kft. nem követett el jogsértést a vizsgált időszakra kiállított számlák kapcsán;
  • a jogszabályban előírt rezsicsökkentést a BTG Kft. végrehajtotta és a fogyasztók részére a törvény által előírt tájékoztatást is megadta;
  • a bíróság nem fogadta el a Fogyasztóvédelmi Hatóság azon érvelését, hogy a megtakarítás mértékének nettó + áfa összegben történő feltüntetése nem egyértelmű és nem valós tájékoztatásnak tekinthető, sőt,
  • rámutatott arra, hogy a számlákon olyan többlettájékoztatást is nyújtott a BTG Kft. a fogyasztók részére, amely a törvényben nem volt előírva.

Senki nem panaszkodott

Az eljárás során azt is megállapították, hogy egyetlen fogyasztói panasz sem érkezett a vizsgálat alá vont számlákkal kapcsolatosan.