Péntektől megint drágább lesz a benzin

2014.04.16. 14:53

Péntektől bruttó 2 forinttal emeli a Mol a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát – tudta meg a Portfolio.hu. Mindez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin literjét bruttó 396,6, a gázolajét pedig bruttó 400,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (2 Ft-os benzin- és gázolajár emelkedés) szembesülnek majd pénteken az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 417-418 forintos, a gázolajat pedig 422-423 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin és a gázolaj literjét is 13 forinttal drágábban vásárolhatjuk meg, ami egyaránt 3,2 százalékos emelkedésnek felel meg.

A benzinár emelkedésének az oka egyrészt, hogy az orosz–ukrán feszültség miatt a finomított termék dolláros ára emelkedett, másrészt a forint is gyengült a dollárral szemben. A gázolaj drágulásában pedig – hasonlóan a benzinhez – egyaránt szerepet játszott a dolláros jegyzésár emelkedése, illetve a gyengülő forint.