Nem adott pénzt a kormány, összedobták az emberek

2014.04.17. 16:04

Miután nem adtak rá állami támogatást, úgy tűnt, a Tárki kénytelen lesz abbahagyni az 1990 óta folytatott sorozatát, és nem adják ki a Társadalmi riport című kötetet 2014-ben. Ezután azonban a közösségi médiában, e-maileken és telefonon is kezdtek érkezni támogató nyilatkozatok és felajánlások, majd lehetővé tették, hogy mindenki, akinek fontos a tényekre alapozott társadalmi jelentés és maga a kötetsorozat, közvetlenül hozzájárulhasson a Társadalmi riport 2014-es kötetének nagyjából 6 milliós költségeihez.

A közösségi finanszírozási oldal 2014. április 3-án indult, a szükséges pénz alig két hét alatt össze is gyűlt. A Tárki hozzájárulásával együtt 70 utalás érkezett, 59 magánszemélytől, 11 jogi személytől. A felajánlott összegek között 55 utalás tartalmazott 20 ezer forint alatti összeget, 9 utalás értéke esett 20 ezer és 100 ezer forint közé. Így a kutatók idén is elkészíthetik a magyar társadalom és gazdaság legfontosabb folyamatainak elemzését, részben az elmúlt 4 évre, részben pedig az elmúlt 25 évre összpontosítva.

A kötetben a következő kérdésekre igyekeznek választ adni: Hogy alakult a magyar gazdaság és társadalom felzárkózása az Európai Unió országaihoz? Miképpen változtak a fontosabb demográfiai trendek? Iskolázottabbak lettünk-e, jobbak lettek-e a kompetenciáink? Mennyivel nőtt a foglalkoztatottság és a munkahelyek száma? Mit tudunk a Magyarországról elindult elvándorlás motívumairól és lehetséges hatásairól? Hogy változtatott attitűdjeinken a gazdasági válság és a politika? Hogyan alakult át a politikai intézményrendszer, milyen politikai folyamatok zajlottak le? Milyen politikai törésvonalak jellemzik a magyar társadalmat? A kötet, mint eddig is, szigorúan empirikus tényekre és konkrét adatfelvételekre épül, legkésőbb decemberben jelenik meg.

Már 2012-ben sem támogatta a megjelenést a kormány, ám akkor még kaptak támogatást egy német alapítványtól. "Úgy véljük, egy végletesen megosztott, túlpolitizált országban élünk, amelyben az utóbbi évtizedben fokozatosan szűkült be a tere a tényekre alapozott politikacsinálásnak és a független társadalomkutatásnak" - írta közleményében a Tárki.