Olcsóbb lehet a dió vagy az élesztő

2014.04.17. 16:07

Összességében nem lesz jelentős hatása a magyar mezőgazdaságra az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodásban rögzített engedmények alkalmazásának a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint. Brüsszel átmenetileg, 2014. november 1-ig az ukrán mezőgazdasági terményekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti, írja az MTI.

Az EU és Ukrajna március 21-én írta alá az EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét. 

Az uniós előírások védték a magyar piacot is

A VM-től elmondták, hogy egyes érzékeny mezőgazdasági termékek, köztük a gabona, a sertéshús, a marhahús és a baromfi termékek behozatala vámkvótákhoz kötött az engedmények alkalmazása esetén is.

A fenti termékekből jelenleg számottevő import nem érkezik Magyarországra mivel ezeknek egyébként meg kell felelniük a szigorú uniós növény- és állategészségügyi, valamint élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

De nagyobb lehet a verseny a diónál

Az Ukrajnából származó, jelenleg vámköteles, jelentősebb magyar import termékek közül a vámok eltörlése a dióra, a melaszra, a napraforgómag olajra, a töltelékanyagnak használt tollra és a sütőélesztőre vonatkozik. A szójabab, a gyümölcsmagok és a mustármag importja most is vámmentes.

Az Európai Parlament (EP) április 3-án járult hozzá ahhoz a javaslathoz, amely az ukrán vasra, acélra, mezőgazdasági terményekre és gépekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti, illetve nagyban mérsékli. A döntés életbe lépéséhez még az EU miniszteri tanácsának hivatalos jóváhagyására is szükség van. Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője már kilátásba helyezte, hogy a kereskedelmi kedvezményeket pár héten belül bevezetik. Erre az előzetes hírek szerint akár már közvetlenül a húsvéti ünnepek után is sor kerülhet.

Az unió és Ukrajna közötti márciusi megállapodáshoz kiegészítő okmányt fűztek, amelynek értelmében az akkori aláírás csupán a politikai vonatkozású fejezetekre vonatkozik. Később a szabadkereskedelmi egyezményt is alá akarják írni, ám az EU addig is egyoldalúan vámkönnyítésben részesít ukrán árucikkeket, főként mezőgazdasági és nehézipari termékeket, összesen mintegy félmilliárd euró értékben. Ukrajnának tehát a maga részéről egyelőre nem kell megnyitnia a piacát a vámok eltörlése révén az uniós termékek előtt. Az EU szerint ugyanis ez rövid távon komoly károkat okozna az ukrán gazdaságnak.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!