240 ezer bruttót keres az átlag magyar

2014.04.18. 09:35

Februárban 1,7 százalékkal voltak magasabbak a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban az egy évvel korábbinál, a közfoglalkoztatottak nélkül pedig 6,9 százalékkal, közölte a KSH pénteken.

A közfoglalkoztatás megemelkedett súlya lehúzza az átlagkereseteket – februárban egyébként 200 ezer felett volt a közmunkások száma. A nemzetgazdasági adatokon belül a versenyszférában a bruttó átlagkereset februárban 240 ezer forint volt, 5,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A versenyszférában a tavalyi év második fele óta megemelkedett az alkalmazotti létszám, így a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 2 százalékkal volt magasabb az alkalmazásban állók száma, mint egy évvel korábban. A bérdinamika továbbra is visszafogottnak mondható. 240 ezer forint a bruttó átlagkereset a versenyszférában.

A Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett új állások száma is bővülni kezdett, 2009 óta nem volt például egy hónap alatt annyi bejelentett új állás, mint például márciusban. A vállalkozásoknál az alkalmazotti létszám a tavalyi év második felében indult emelkedésnek, ez a létszámszint azóta is tartja magát, ugyanakkor továbbra is messze van a válság előtti szinttől.