Korrupt NAV-ost vettek őrizetbe

2014.04.18. 14:27

A Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés bűntette, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt tegnap gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vett egy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal állományába tartozó pénzügyőrt, valamint egy budapesti ügyvédet.

A megalapozott gyanú szerint, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal állományába tartozó pénzügyőr a budapesti ügyvéd kérésére, 2013 és 2014 évben - a jelenlegi adatok alapján - nyolc különböző, Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál indult bűnügyben kért le jogosulatlanul és törvényes ok nélkül - gyanúsítottakkal vagy tanúkkal kapcsolatos, elsősorban tervezett nyomozási cselekményekre vonatkozó - adatokat a hatósági információs rendszerből és azokat az ügyvéd részére kiadta.

A budapesti nyomozó ügyészek a tegnapi napon - házkutatásokkal is egybekötött - akciót hajtottak végre a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható pénzügyőr, valamint bűntársa elfogása érdekében. A házkutatások során az eljáró ügyészek számos okiratot, illetve számítástechnikai eszközt foglaltak le, amelyek a fenti bűncselekmények gyanúját alátámasztották. A gyanúsítotti kihallgatásokat követően, az ügyészség elrendelte a két gyanúsított őrizetbe vételét, és indítványozza az előzetes letartóztatásuk elrendelését.