Két hét haladékot kapott a Dunamenti Erőmű

2014.04.19. 10:13

A MET a Dunamenti Erőmű további részvényeinek megvásárlásáról is tárgyalásokat folytat, írja a Népszabadság.

Előbb azonban a hitelező bankokkal kell megállapodnia a Dunamenti Erőmű menedzsmentjének, amire kéthetes határidőt kaptak. Erről tájékoztatták a pénzintézetek a tulajdonosokat a cég tegnapi közgyűlésén. 

Az ország második legnagyobb erőművének számító, de az áramtermeléssel veszteségessége miatt tavaly felhagyó egységnél néhány hónapja még a csőd is napirenden volt. Az új erőművi blokkokat hitelező bankok a lap értesülései szerint az áramtermelés leállításának hírére a hitelek azonnali visszafizetését követelték. 

A francia GDF Suez többségi tulajdonában álló százhalombattai gázerőműcégben a MET februárban szerezte meg a részvénypakettjét, ismeretlen áron. Az eddigi fő tulajdonos megőrizte többségi, irányító jogait. A Népszabadság információi szerint azonban a közműhivatal máig nem adta ki nekik az ügyletre vonatkozó visszaigazolást. E nélkül viszont nem gyakorolhatják a tulajdonosi jogaikat, így a tegnapi, sokadszorra megismételt közgyűlésen sem vehettek részt. 

A lap szerint a 40 százalékban a Mol, 60 százalékban átláthatatlan – a kormányfőhöz köthető, a Videoton FC-tulajdonos Garancsi Istvám cégét is magában foglaló – láncok tulajdonában álló MET már adott tulajdonosi kölcsönt a Dunamenti Erőműnek. A Népszabadság szerint ez az átutalás lehetett a bankok ismételten meghosszabbított türelmének záloga.