Még a cégautót is nehezen bízzák egy nőre

2014.04.21. 11:53

A Hay Group nemzetközi üzleti tanácsadó cég magyar leányvállalatának felmérése szerint 2013-ban emelkedett a nők száma a munkaerő-piacon, de ezzel párhuzamosan a két nem közötti fizetési különbségek is észrevehetően nőttek. – szemlézett hétfőn egyet az MTI.

Tavaly a magánszférában foglalkoztatott munkavállalók 46,5 százaléka volt nő, ez a szám három évvel ezelőtt még 48 százalék volt, 2012-ben viszont csak 42 százalék. A hullám azt mutatja, hogy a válság sokkal jobban érintette a nőket, és az állásukat elvesztők csak mostanában kezdenek újra munkához jutni.

A vezető pozíciók betöltésében és munkájuk javadalmazásban azonban a nők még mindig hátrányban vannak. A felsővezetőknek csupán 22,6 százaléka nő – igaz ez az adat 2010-ben 19,1 százalék, 2012-ben 18,3 százalék volt –, és ugyanazért a munkáért a nők a férfiak alapbérének a 92,3 százalékát kapják, ami viszont számottevő, két százalékos csökkenés a tavaly mérthez képest. Ez a tendencia ráadásul az összes munkakörre jellemző.

A bónuszokban még nagyobb a ők hátránya: ugyanazért a teljesítményért a férfiakénak csak 85,3 százalékát - a legnagyobb bónuszokat dobó felső vezetői rétegben csak 80.7 százalékát – kapják kézhez. A céges előnyökben is inkább a férfiak lubickolnak, a Hay Group kimutatása szerint még középvezetői szinten is kétszer akkora az esélye egy férfinak arra, hogy céges autót kapjon, mint egy nőnek.

A Hay Group 488 céget átfogó körkérdése a legnagyobb kört érintő üzleti javadalmazási felmérés Magyarországon, az felhasznált adatbázis 300 ezer hazai munkavállalót tartalmaz.