Az ING magánnyugdíjpénztára beolvad a Horizontba

2014.04.22. 21:51

Az ING Magánnyugdíjpénztár küldöttközgyűlése kedden minősített többséggel arról döntött, hogy a pénztár 2014. június 30-án a Horizont Magánnyugdíjpénztárba olvad, amennyiben a Horizont Magánnyugdíjpénztár küldöttközgyűlése is megerősíti ezt a szándékot - olvasható az ING közleményében. A pénztártagoknak a változás semmilyen plusz költséget nem jelent és adminisztrációs teendőjük sincs.

A döntés hátterében az áll, hogy a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt az ING nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. június 30-án megszünteti pénztárszolgáltató tevékenységét, ezért a pénztárnak határoznia kellett, hogyan folytassa működését. 

A megoldásra több alternatíva is felmerült. Az alternatívák közötti döntést egy független tanácsadó cég elemzése is segítette, amely figyelembe vette a pénztár rövid és hosszú távú fenntarthatóságát, a közvetlen és közvetett pénzügyi hatásokat, valamint kockázatelemzést végzett a prudenciális és tagi érdekek figyelembe vételével.

Az egyetlen hosszú távon fenntartható megoldásnak a beolvadás bizonyult. A legkedvezőbb ajánlatot pedig a piaci szereplők közül a Horizont Magánnyugdíjpénztár tette, amely a pénztártagok száma alapján 2013 negyedik negyedévében 19,5 százalékos részesedéssel rendelkezett az ötszereplős magánnyugdíjpénztári piacon.

A Horizont 12,1 ezer taggal rendelkezik és mintegy 29 milliárd forint vagyont kezel. A küldöttközgyűlés az Igazgatótanács javaslatát a Horizont Magánnyugdíjpénztárba történő beolvadásra elfogadta, ami azt jelenti, hogy 2014. július 1-től az tagjai a Horizont Magánnyugdíjpénztár tagjaivá válnak amennyiben a Horizont Magánnyugdíjpénztár május 5-re összehívott küldöttközgyűlése is megerősíti ezt a beolvadási szándékot. Az ING Magánnyugdíjpénztár tagjainak semmi teendője, megtakarításuk automatikusan átkerül a Horizonthoz. A változás nem jelent plusz költséget és a tagoknak adminisztrációs teendőjük sincs.

Az ING Magánnyugdíjpénztár 1997-ben kezdte meg a működését. Kezelt vagyona 2013 végén meghaladta a 71 milliárd forintot, taglétszáma pedig a 27 ezret.