Az Audiban dolgozna a legtöbb magyar

2014.04.23. 17:59

A magyar munkavállalók 67 százaléka szeretne az Audinál dolgozni, ezzel az eredménnyel elnyerték a legvonzóbb munkáltatónak járó Randstad Awardot - derül ki a Randstad közleményéből. A cég felmérése szerint a megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy Magyarországon az Audira jellemző leginkább, hogy versenyképes fizetést és juttatásokat biztosít, hosszú távon is garantálja a foglalkoztatást, és megfelelő képzést nyújt az alkalmazottainak.

„Ha így értékelnek egy vállalatot, az azt jelenti, hogy a legjobb munkaerőből toborozhat és így komoly versenyelőnyre tehet szert”– közölte a díjátadó gálán Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. 

A Magyarországon első alkalommal végzett felmérés szerint a leginkább környezet- és társadalomtudatos munkaadónak a Mercedes-Benz, a legérdekesebb munkalehetőséget kínáló vállalatnak pedig az IBM bizonyult. A saját szektorában elért legjobb eredményért különdíjat kapott a Samsung Electronics, a Richter Gedeon, a Magyar Telekom és a Nestlé.

A fizetésnél fontosabb nincs

A felmérés szerint az autóipari vállalatok még a telephelyüktől távol is nagyon népszerűek. Az Audi számít a legvonzóbb munkahelynek még a Dél-Dunántúlon is, a győri vállalatot csak a Mercedes-Benz tudta megelőzni Közép- és Észak-Magyarországon. Más szektorban tevékenykedő cégek közül a második helyig csak a Samsung Electronics és a Nokia tudott eljutni a Közép-Dunántúlon, illetve a Dél-Alföldön.

Ez alapján nem meglepő, hogy az autóipar a legnépszerűbb a magyar munkavállalók körében. A második-harmadik helyen már kevésbé egysíkú a kép: az alacsonyabb végzettségűek és a férfiak inkább a gyártás-termelés területén szeretnének állást kapni, a magasabb végzettségűek, a nők és az idősebbek a gyógyszer- és vegyiparban helyezkednének el. A nonprofit szektor elsősorban a fiatalok körében népszerű.

A kutatásból az is kiderült, hogy az állásajánlatok közötti választásnál a magyar munkavállalók 41 százaléka a fizetés alapján dönt, csak minden hatodik válaszadónál elsődleges szempont az, hogy a munkaadó hosszú távon is tudja-e garantálni a foglalkoztatást.