Most már az Ön utalásait is látja Matolcsy

2014.04.23. 10:26

A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten megvette a lakossági és vállalati átutalásokat bonyolító Giro Zrt. 86 százalékát 9,5 milliárd forintért.  Két hónapon belül megveszi a maradékot is, de már a májusi közgyűlésen átveszi a vállalat irányítását. Az MNB nem adott magyarázatot, az iparági szereplők pedig csak találgatnak, hogy miért kellett ennyi közpénzt elkölteni a felvásárlásra. De elméletek már vannak – derül ki a Hvg.hu cikkéből.

Mégis, miért?

Az MNB most megszerzi azt a rendszert (a Bankközi Klíring Rendszert), ami a kisebb összegű, kevésbé sürgős utalásokat bonyolítja a magyar bankok között.  A nagy összegű, ám ritkább, sürgős átutalások teljesítésére egy másik elszámoló rendszert használnak a hitelintézetek, a Valós Idejű Bruttó Elszámolási Rendszert (VIBER) – ez már indulása óta az MNB birtokában van. Viszont ezt jellemzően a gazdaság eleve átláthatóbb szereplői használják.

A Hvg.hu egyik forrása, egy bank munkatársa úgy vázolta a problémát, hogy az MNB eddig csak a VIBER-en keresztül zajló pénzmozgásokat látta az egyedi tranzakciók szintjén, de ott jellemzően egyébként is a legtranszparensebb gazdasági szereplők (például bankok, nagy befektetési cégek) mozgatják a pénzüket.

Most a Giro Zrt. rendszerére is ugyanígy rálát majd az MNB, ami a bank tranzakciókkal foglalkozó munkatársa szerint azért problémás, mert „ebben a rendszerben gyakorlatilag minden lakossági és céges tranzakció ott van, az átutalásaink, a hiteltörlesztéseink, a közüzemi számláink kiegyenlítése”.

Eddig is láthatták? 

Azok a szakértők, akik ilyen aggályokat fogalmaztak meg, hangsúlyozták azt is, hogy ez csak spekuláció arról, hogyan lehet visszaélni a rendszerrel, ha egy tulajdonoshoz kerül. A gondolatmenettel szemben felhozható egy ellenérv is: az MNB eddig is mindent láthatott, amit akart, hiszen a nemzeti bank felügyeli a pénzforgalmat, és így mindenhez van hozzáférése.

A Hvg.hu szerint van olyan vélemény is, mely szerint szakmailag teljesen elfogadható, hogy az MNB-hez kerül az elszámolóház, ha már a VIBER-t is kezdettől fogva a jegybank működteti. Ennek alapján nem indokolt, hogy két külön szervezet legyen, ami elszámolóházat működtet.