Szándékosan gyengíti a kormány a forintot

2014.04.23. 14:19

A kormány tudatosan gyengíti a forintot, a törekvés pedig nem eredménytelen, érzékelhetőek a leértékelés hatásai, mondta a Raiffeisen vezető elemzője szerdán egy budapesti sajtóbeszélgetésen. Török Zoltán év végére 320 forintos euróárfolyamot vár, szerinte tovább folytatódik az MNB kamatcsökkentése is, több lépésben egészen 2,4 százalékig vághatják a jegybanki alapkamatot.

Szerinte jó esély van a 2 százalék körüli gazdasági növekedés elérésére idén és a következő években. Ugyan a tavalyi év első felében a növekedés szerkezete kevésbé volt egészséges, ebben is történt javulás az év harmadik negyedévére

A Raiffeisen elemzője úgy vélte, összességében a gyengébb forint segíti a kkv-szektort, javítja a cégek versenyhelyzetét. Török Zoltán nem számít nagy változásokra a gazdaságpolitikában, az Index kérdésére elmondta, rövid távon nem lát érdemi mozgásteret jelentős szja-csökkentésre.

Ez ugyanakkor szerinte egy politikai döntés, az új ciklus vége felé közeledve elővehetik a témát. Török nem hiszi, hogy folytatódni fog a rezsicsökkentés, és szerinte a nonprofit energiaszolgáltatás bevezetése sem jelent majd nagy költségvetési kockázatot.

A Raiffeisen sajtóbeszélgetésén Keszeg Ádám elemző az eurózóna kilátásairól is beszélt. Azt mondta, nem várnak fordulatot a fogyasztásban, a beruházásokra pedig új kockázatot jelent az orosz-ukrán konfliktus. Az alapforgatókönyvben nem számolnak azzal, hogy kereskedelmi szankciókat vezetnének be. Keszeg szerint egyre többet beszélnek arról, mekkora a deflációs kockázat az eurózónában, ők úgy számolnak, hogy nincs nagy esélye a deflációnak.

Blahó Levente, az Egyesült Államok gazdaságával kapcsolatban azt mondta, a piacok már nem azt találgatják, hogy véget ér-e a mennyiségi lazítás év végére, hanem hogy ezt kamatemelés követi-e majd. A FED azonban egyelőre igyekszik hangsúlyozni, az alacsony kamatkörnyezet támogatja majd a gazdaságot.