Csányi: 4-5 bank is elmehet az országból

2014.04.24. 16:15

Az OTP Bank annak a sokknak is ellenállna, ha az orosz-ukrán konfliktus elmélyülne, a bank stabil maradna - nyilatkozta a Bloombergnek Csányi Sándor a portfolio.hu szerint. A bankvezér szerint a magyarországi bankpiacról középtávon 4-5 pénzintézet is távozhat.

A jelenlegi helyzetben nem lesz könnyű az ukrán OTP-nek profitot elérni idén. Az ukrán helyzet ellenére az orosz OTP valószínűleg még így is nyereséges lesz, az ottani céltartalékolás jelentősen csökkenhet.

A hazai helyzetről szólva Csányi elmondta, hogy a céltartalékolás csökkenéséből és a vállalati hitelezés 10 százalék feletti bővüléséből profitálhat a bank. Csányi nem lenne meglepődve, ha a magyar kormány olyan intézkedéseket hozna, amelyek negatívan érintenék a bankokat, ezek mértéke azonban jóval alacsonyabb lehet, mint a végtörlesztésé.

A magyarországi bankpiac konszolidációja tovább tart, mint amire korábban számítani lehetett, de az a 4-5 bank, amelyről azt pletykálták, hogy elhagyja Magyarországot, középtávon valószínűleg ki is vonul majd az országból, mondta Csányi.