Jövő szerdán pénzt kapunk a banktól

2014.04.25. 08:11

A bankok hamarosan utalják az MNB szerint tavaly év eleje óta jogtalanul beszedett díjakat az ügyfeleknek. Aki már nem ügyfél, postán kaphatja meg a pénzét – írja a Világgazdaság.

Jövő szerdán banki ügyfelek százezrei találhatnak kisebb-nagyobb összegeket a folyószámláikon, április 30-ig kellene ugyanis a bankoknak visszafizetniük azokat a díjakat, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint jogosulatlanul számítottak fel.

A jegybank a tavalyi díjemelések kapcsán vizsgálta a bankokat és takarékszövetkezeteket, az ezzel kapcsolatos határozatait március 13-án hozta nyilvánosságra. A hitelintézetek akkor összesen mintegy 1,2 milliárd forintos bírságot is kaptak amellett, hogy meg kellett változtatniuk a kondíciós listáikat, és bizonyos díjakat vissza is kell adniuk.

A Citi csak annyit közölt, hogy végrehajtják a szükséges lépéseket, az Erste pedig annyit, határidőre visszafizeti az ügyfeleknek az MNB szerint jogtalanul felszámított díjtételeket, és erről az érintetteket tájékoztatják is. A Budapest Bank és az MKB valamivel bővebben reagált a történtekre. Egyik bank sem ért egyet az MNB határozatával, de tudomásul veszik azt. Az MKB-nál már az is eldőlt, az ügyfeleik érdekeit szem előtt tartva nem támadják meg bíróság előtt a döntést.

Azt sem lehet tudni, mennyi pénzt fizetnek majd vissza a bankok a klienseknek. Az MNB annak idején 10 milliárd forintos nagyságrendet becsült, a hitelintézetek viszont titkolóznak. Az MKB szerint a határidő környékén lehet majd erre pontos számot mondani, de maga az adat üzleti titok. A bankoknak mindenesetre május közepéig kell tájékoztatniuk az MNB-t az intézkedéseikről, a jegybank pedig ezt követően feltehetően meg fogja osztani a nyilvánossággal az adatok legalább egy részét.

Mivel a jegybank jogszabály-értelmezése szerint a korábban nulla forintosként feltüntetett díjak megemelése új díj bevezetésének minősül, ezért jogszabályellenes, számos banknál korrigálták ezeket a tételeket. Az intézkedések egyik eredménye az lett, hogy számos banknál visszatértek a nulla forintos számlacsomagok – persze csak a régi ügyfelek számára.

Azok a bankok is változtatásra kényszerültek, amelyek próbálták nagyon transzparensen áthárítani a tranzakciós illetéket a klienseikre, és a korábban fix díjas vagy ingyenes tranzakciók díját százalékos mértékben, pontosan az illeték mértékével összhangban növelték meg. Ezeket a díjváltoztatásokat ugyanis a számítási mód megváltoztatása miatt tartotta jogszabályba ütközőnek a jegybank.

Az MKB például emiatt is kénytelen volt módosítani a kondíciós listáin. Az nyilvánvalónak tűnik, hogy a szektor számára mintegy 215 milliárd forintos éves terhet jelentő tranzakciós illetéket a bankok nem képesek lenyelni, az áthárítást viszont, úgy tűnik, legkönnyebben új számlacsomagok bevezetésével oldhatják meg.