Befagyaszthatnak minden uniós pénzt

2014.04.28. 14:08 Módosítva: 2014.04.28. 17:58
Nem álltak le az uniós kifizetések, hiába röppent fel a hír. Viszont éppen számlákat sem küldünk ki Brüsszelnek, amik alapján a pénzeket utalni kellene. Ha küldenénk, akkor viszont Brüsszel valószínűleg tényleg nem utalna, szóval a befagyasztás igaz. Ezt azonban a kormány nem akarja kiprovokálni. A kabinetnek részletesen meg kell indokolnia a legfrissebb központosítási változtatásokat, az NFÜ feladatainak szétszervezését. Addig viszont jobban teszi, ha nem is küld ki semmilyen számlát, különben jönne a pofon. Egyébként így is számtalan program áll különféle brüsszeli ellenőrzések miatt. Pedig épp őrülten sietnünk kéne, különben jó sok támogatást veszthetünk.

Az unió hivatalosan cáfolta, hogy befagyasztották volna a Magyarországnak jövő pénzeket. "Nem szakítottuk meg a kifizetéseket" - mondta az MTI-nek Shirin Wheeler, az unió illetékes szóvivője. Erre azért volt szükség, mert 444.hu szerint április elsejétől leállítottak minden uniós kifizetést Magyarország felé, és egy megszerzett levélre hivatkoztak.  Shirin Wheeler ugyanakkor azt is hozzátette, hogy tényleg írtak egy levelet, amiben komoly aggodalmaikról tájékoztatták a magyar kormányt, és részletes választ várnak, mindenképpen még a következő pénzcsomag átutalása előtt.

Eszerint az uniónak igen komoly baja van azzal, ahogy az uniós pénzek elosztását tovább központosította a kormány. Ehhez jó tudni, hogy idén januártól megszüntették az NFÜ-t, ami eddig a pályáztatást és pénzosztást ellenőrizte, és Lázár János vezérletével maga a Miniszterelnökség vonta magához a teljes irányítást. Emellett a pályázatokat kiíró úgynevezett irányító hatóságok lényegében szét lettek dobva a minisztériumok, azaz az NFM, NGM és az EMMI közt. 

Ezt az átalakítást nehezen, de végül elfogadta Brüsszel. Többek közt azzal indokoltuk mindezt, hogy elég erős csúszásba kerültünk a az uniós pénzek kiosztásával, és így majd gyorsabban fogjuk tudni szórni a támogatásokat. Az unióból egyértelműen jelezték, hogy nem tartják se szükségesnek, se szerencsésnek az átalakítást, de végül vétót nem emeltek ellene.

A 444.hu szerint április elsejétől, de igazából április 15-től azonban a kormány felszámolta a korábban az NFÜ felügyelete alatt működő úgynevezett közreműködő szervezeteket. Ezek eddig formailag önálló cégek voltak, nonprofit kft. vagy éppen zrt. formában működtek, az NFÜ felügyelete alatt. Ezek felügyelték a konkrét pályázatok útját: ellenőrizték a számlákat, az elvégzett munkát, igazolták a teljesítéseket.Olyanokra érdemes gondolni, mint a MAG Zrt. vagy mondjuk a VÁTI Nonprofit Kft. 

Amikor viszont április közepén ezeket is beolvasztották a minisztériumokba, akkor Brüsszelből megírták, hogy ez már nem fér bele, és további ellenőrzések jönnek. A pénze elosztásáért aggódó EU-val ugyanis bármilyen szervezeti átalakításnál egyeztetni kell, korábban nem véletlenül mondta el rendre Lázár, hogy Brüsszellel is jóváhagyattak mindent. Úgy tűnik ezt most nem sikerült tökéletesen.

Nem boldogok az érintettek se

Ez az utolsó változtatás egyébként több ezer embert érint, jellemzően rosszul, hiszen a köztisztviselői bértábla alapján jellemzően érezhetően kevesebb pénzért végezhetik ugyanazt a munkát.

Épp, hogy őrülten sietni kéne

Azért jöhet különösen rosszul az  újabb baki, mert hamarosan lejár a 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklus kifizetésének ideje. A legkésőbbi projekteknél is 2015 végéig le kell adni az utolsó számlát is, és ami addig nem épül meg, nincs kifizetve, az a pénz elveszik Magyarország számára. Nagyjából 1500 milliárd forintra lenne még jogosult az ország a ciklusból.

Külön érdekes, hogy Lázár Jánost pont azzal a feladattal bízta meg Orbán, hogy mindenáron gyorsítsa fel az uniós pénzek kifizetését, hiszen "egyetlen forint sem ragadhat benn". Ezért is volt külön furcsa, hogy amikor ő erre teljes szervezeti átalakítást is betervezett, ami általában hosszabb időre lelassíthatja a munkát. Nagyjából ez is történt, rengeteg bizonytalanság övezi most a pályáztatást, mindent elmond, hogy január óta még most sem zárult le teljesen az átalakítás. 

Sok pénzről lehet szó

A kifizetések jellemzően a ciklus végén gyorsulnak fel, könnyen lehet, hogy ezermilliárdos a tét. Ezt egyszerűen meg lehet érteni úgy, hogy Magyarországon gyakorlatilag már évek óta semmilyen beruházás nem épül meg uniós pénz nélkül, ha a stadionokat nem számoljuk. Ha mindent elvesztünk, az akkora mínusz az államnak, mintha senki nem fizetne ezentúl személyi jövedelemadót. A teljes magyar szja-bevétel ugyanis tavaly 1505 milliárd forint volt.

Árnyalja viszont a képet, hogy számos uniós program már eddig is állt. Az autópályépítésekért is felelős Közop program például most is szinte teljesen áll, mióta a brüsszeli ellenőrzésen lebukott a szabálytalan közbeszerzési rendszerünk. De úgy tudjuk, hogy számos más részprogramnál is újra ellenőriz minket épp az unió, ami azt jelenti, hogy egyébként se utaltak volna egy eurócentet se ezekre a programrészekre a vizsgálatok lezárásáig.