„Kelet-mediterrán” éttermeket bírságolt a NAV
Meglehetősen szigorú ellenőrzésen kellett átesnie tizenhat fővárosi „kelet-mediterrán” étteremnek. A következő hatóságok vizsgálták őket:
- a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)
- a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH)
- a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)
- a Készenléti Rendőrség és
- a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
Összesen 66-an vettek részt az ellenőrzésekben, amelyek során több szabálytalanságot is találtak. A bevándorlásiak nem találtak szabálytalanságot, a NAV viszont minden második étteremben talált olyan árut, vagy élelmiszer-alapanyagot, melynek származását nem tudták igazolni. Volt olyan étterem, amelyik a bevételeit nem ütötte be a pénztárgépbe, több helyen pedig késve jelentették be az alkalmazottakat.
A NÉBIH ellenőrei öt éttermet vizsgáltak és mindegyikben találtak hiányosságokat. A vendéglátósok gyakran nem tartották be a higiéniai előírásokat, még a kézmosás feltételeit sem biztosították, a tojásokat nem fertőtlenítették, de előfordult olyan is, hogy a tejtermékeket a zöldségekkel együtt tárolták a hűtőben.
A NAV éttermenként több százezer forint bírságot szabott ki, a NÉBIH pedig körülbelül 70 kiló jelöletlen, „nem nyomon követhető” marha-, bárány-, és csirkehúst, valamint lejárt szavatosságú fűszert vont ki a forgalomból – áll a NAV közleményében, amelyben az eddiginél gyakoribb ellenőrzésekkel fenyegetik az éttermeket.