„Kelet-mediterrán” éttermeket bírságolt a NAV

2014.04.28. 09:34

Meglehetősen szigorú ellenőrzésen kellett átesnie tizenhat fővárosi „kelet-mediterrán” étteremnek. A következő hatóságok vizsgálták őket:

  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)
  • a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH)
  • a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • a Készenléti Rendőrség és
  • a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Összesen 66-an vettek részt az ellenőrzésekben, amelyek során több szabálytalanságot is találtak. A bevándorlásiak nem találtak szabálytalanságot, a NAV viszont minden második étteremben talált olyan árut, vagy élelmiszer-alapanyagot, melynek származását nem tudták igazolni. Volt olyan étterem, amelyik a bevételeit nem ütötte be a pénztárgépbe, több helyen pedig késve jelentették be az alkalmazottakat.

A NÉBIH ellenőrei öt éttermet vizsgáltak és mindegyikben találtak hiányosságokat. A vendéglátósok gyakran nem tartották be a higiéniai előírásokat, még a kézmosás feltételeit sem biztosították, a tojásokat nem fertőtlenítették, de előfordult olyan is, hogy a tejtermékeket a zöldségekkel együtt tárolták a hűtőben.

A NAV éttermenként több százezer forint bírságot szabott ki, a NÉBIH pedig körülbelül 70 kiló jelöletlen, „nem nyomon követhető” marha-, bárány-, és csirkehúst, valamint lejárt szavatosságú fűszert vont ki a forgalomból – áll a NAV közleményében, amelyben az eddiginél gyakoribb ellenőrzésekkel fenyegetik az éttermeket.