Közmunka turbó: már 200 ezren lesznek

2014.05.06. 09:21

A korábban tervezett 140-160 ezer helyett havi átlagban 200 ezer fő közfoglalkoztatását tervezi a kormány. Még több embert foglalkoztatnának teljes munkaidőben, és lehetőség lenne az eddigi határozott időre szóló helyett határozatlan időre szóló közfoglalkoztatásra is, írta a Magyar Nemzet.

Az idei költségvetésben 183,8 milliárd forint szerepel közfoglalkoztatási célokra, közel 4 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. A lap szerint ez az összeg nagyjából a tavaly ilyenkor jellemző 140-160 ezer fő közfoglalkoztatására lenne elegendő, miközben ennél nagyobb igények mutatkoztak, főleg a hátrányos helyzetű vidékeken.

Ezért a kormány határozatában havi átlag 200 ezer fő közfoglalkoztatását írja elő a Belügyminisztériumnak. A lap arról ír, a korábbinál többen lennének teljes munkaidősök, így több pénzt vihetnének majd haza.

Azt is tervezik, hogy az eddigi legfeljebb 11 hónapos határozott idejű foglalkoztatás helyett bevezetnék a határozatlan idejű közfoglalkoztatást. A belügyminiszternek július 1-ig kell megvizsgálnia ennek jogi lehetőségeit, július 15-ig pedig azt kell megvizsgálnia, van-e reális esélye a 200 ezer feletti létszám alkalmazásának, illetve eddig kell a források átcsoportosítására is javaslatot tennie.