Ötszörösére emelnék az anyasági támogatást

2014.05.07. 08:12

Közel ötszörösére is nőhet az első gyermek születésekor járó anyasági támogatás összege, mondta a Magyar Nemzetnek a demográfiai program kidolgozásáért felelős Révész Máriusz. 

A demográfiai csomag kidolgozásáért felelős munkacsoport korábbi vezetője a program eddig még meg nem valósult, fontos elemének tartja az első gyermek megszületésének az eddigieknél erőteljesebb anyagi ösztönzését, amit az anyasági támogatás többszörösére emelésével érnének el.

Jelenleg a szülés után alanyi jogon, egyszeri juttatásként járó anyasági támogatás összege 64 125 forint, ez emelkedne közel ötszörösére, akár 300 ezer forintra.

Révész Máriusz szerint fontos lenne a gyed további rugalmassá tétele is, mégpedig oly módon, hogy a teljes, két évre járó összeget rövidebb idő, akár másfél év alatt is igénybe lehetne venni, feltéve, ha az anyának van munkahelye, és a folyósítás lejárta után vissza tud menni dolgozni.

A fideszes politikus elmondta, a vezetésével kidolgozott demográfiai program része a lakhatási gondok orvoslására kínált megoldás, a szocpol és a használt lakásokra járó félszocpol bevezetése, illetve kiterjesztése is.