Putyin ezüstérmét veretett a Krím elfoglalása emlékére

2014.05.07. 11:35

A Krím félsziget elfoglalása emlékére az orosz pénzverde az egyik oldalán Vlagyimir Putyin arcképével, a másikon a félsziget térképével ellátott, 1 kilogrammos ezüstérmét bocsátott ki. „A Krím félsziget hazahozatala demonstrálja Putyin bölcs stratégai és politikusi képességeit” – indokolta Vlagyimir Vaszjuhin igazgató az emlékérme kibocsátását.

erme

Ismert, Oroszország márciusban – a nemzetközi szankciók ellenére – hivatalosan is megszerezte a Krím feletti ellenőrzés jogát Ukrajnától. A limitált, 500 darab ezüstérméből álló sorozatot az 1462-1505 között uralkodott moszkvai nagyfejedelem, III. Nagy Iván alatt megkezdődött folyamatot leíró kifejezés nyomán az „Orosz földek gyűjtője” névre keresztelték, mely annak idején jelentősen bővítette Oroszország felségterületét, írta a Conclude a BBC-t idézve.

Az érméket még nem árazták be, azok némelyike esetleg a kereskedelmi forgalomba kerülhet, ám biztosan nem fogják fizetőeszközként használni, azokkal inkább a gyár az orosz vezetőket kívánja megajándékozni. Nem az első alkalommal került rá Putyin portréja egy érmére. Érdekes – egyben ironikus – módon 2006-ban éppen Ukrajna vert ilyet, nemzeti valutája, a hrivnya kibocsátásának tizedik évfordulója alkalmából. Az érmét drágakövekkel borították be, amelynek értéke 500 USA-dollárra tehető.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!