Alig tudják kifizetni az orvosokat a kórházak

2014.05.14. 07:53

Sok kórházban nyolc-tíz hetet is várnia kell a számlázó orvosoknak, amíg megkapják a fizetésüket, annyira nincs már tartaléka az intézményeknek, írja a Népszabadság szerdai számában. A lap szerint a kórházak adóssága májusra jóval meghaladta a hatvanmilliárd forintot.

Bár a kormány a választás előtt összerakott a 34 legeladósodottabb intézménynek egy 5,1 milliárd forintos segélycsomagot, ezt végül nem utalták ki. Az új kormány egészségügyi államtitkára rögtön az első intézkedéseként pénzt adhat a kórházaknak, de a Népszabadság szerint nem biztos, hogy az intézményeknek van idejük ezt kivárni, annyira lefogytak a tartalékaik.

Tartalékok híján a számlázó illetve vállalkozási szerződéssel dolgozó orvosokat sem tudják kifizetni időben, mivel a kórházfenntartók utasítására előbb a közös közbeszerzésekkel érintett gáz-elektromos és gyógyszerszámlákat ugyanis előbb kell rendezniük.

A kialakult forráshiányos helyzet miatt több beszállító már csak készpénz ellenében szállít a kórházaknak, különösen azokon a helyeken, ahol már két hónapnál is régebben lejárt számlák is vannak még kifizetetlenül, mondta el a lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Készpénz ellenében kaphat már csak orvosi eszközöket az Országos Kardiológiai Intézet, a Honvédkórház, valamint a váci kórház.