Változik a Déli Áramlat nyomvonala

2014.05.15. 07:27

A Déli Áramlat gázvezeték Magyarországon áthaladó szakasza az eddigi tervektől eltérően nem Szerbiából Szlovéniába, hanem Szerbiából Ausztriába vezethet majd. A változtatásról tegnap Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt Budapesten Alekszej Miller, a Gazprom első embere, írta a Világgazdaság.

A vezeték nyomvonalát azért kell módosítani, mert a közelmúltban Ausztria újra csatlakozott a beruházáshoz, így a Szerbiánál Magyarországra belépő csőnek nem az eddigi tervben szereplő Szlovéniába, hanem az ausztriai Baumgartenben lévő gázelosztó központig kell vezetnie.

Fontos kérdés, hogy az orosz gázt a meglévő hazai rendszeren, vagy teljesen új tranzitcsövön juttatják majd Ausztriába. A meglévő rendszer használata jóval olcsóbb, de azzal jár, hogy a magyar–osztrák vezetéki összeköttetést jelentő HAG vezetéket csak kivitelre használhatnánk, így elesnénk az alternatív beszerzési útvonalunktól. Ha viszont teljes új cső épül, az elég sokba kerülne.

A tegnap feltehetően felülírt tervben szereplő, Szlovéniánál kilépő, 229 kilométeres vezeték 600 millió eurót vinne el, viszont Ausztriát csak már 350 kilométeres csővel lehetne elérni, amelyen 100 kilométerenként kellenek kompresszorok. Ha tehát a Déli Áramlat ausztriai és szlovéniai ága is megépül Magyarországon, akkor a projekt az eddigi 600 milliónak a két és félszeresébe is kerülhet, írta a Világgazdaság.