Az állami építkezések húzzák az építőipart

2014.05.16. 09:21

Márciusban az építőipar termelése mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind a munkanaptényezővel kiigazítva 34,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Egy hónap alatt az ágazat termelési volumene – szezonálisan és munkanappal kiigazítva – 1,7 százalékkal nőtt. Az év első három hónapjában a termelés 27,6 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához képest. Az ágazat a 2012. évi 6,6 százalékos visszaesés után 2013 februárjában indult növekedésnek, tavaly az év egészében 9,6 százalékos bővülést ért el.

Idén az első három hónap mindegyikében nőtt a termelés: januárban 14,2, februárban 29,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A KSH jelentése szerint márciusban az ország több területén folyó infrastrukturális beruházások mellett a kedvező időjárás is hozzájárult a termelés nagyarányú emelkedéséhez.

Az épületek építésének volumene elsősorban az ipari beruházások, kisebb mértékben az egészségügyi épületeken végzett munkák nyomán nőtt, az egyéb építményeknél a növekedés – hasonlóan a korábbi hónapokhoz – a vasútfelújítási és útépítési munkák, valaminta a közműfejlesztések eredménye.