Milliós károkat okozott az Yvette

2014.05.16. 16:48

Az Yvette okozta kár összértéke több mint 10 millió forint volt a K&H-nál, péntek délelőttig hozzájuk 200 kárbejelentés érkezett. Érdeklődtünk a Mabisznál is az országos adatokról, egyelőre nem kaptunk választ.

Döntő többségében a viharos szél által megrongált tetőkön bejutó csapadékvíz és villámcsapások okozta túlfeszültség miatt érkeztek bejelentések. Az erős északi szélben a Balaton kilépett a medréből, a déli parton körülbelül 500 ingatlant kellett homokzsákokkal védeni, nehogy betörjön a víz, ami kerteket, játszótereket árasztott el.

A tűzoltókat az esetek többségében kidőlt fák és leszakadt faágak eltávolításához riasztották. Öt esetben légvezetékek károsodtak, két esetben vasúti felsővezetéket szakított le a vihar, vasúti pályát, épületeket és személyautókat is megrongáltak a kidőlt fák. Öt megyében 12 településen volt átmenetileg áramszünet. Árvízi védekezésre van szükség a Rábánál is.

A viharos időjárás kezdete óta több helyen a 100 kilométer per órát is meghaladta a szél sebessége, a legerősebb, 141 kilométer per órás széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévő Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Csongrád megyei Kübekházán 24 óra alatt 40 milliméternyi csapadék hullott.