Szekálás és lelki terror megy nálunk

2014.05.16. 13:36
Nagyon nagy mintán végzett felmérés alapján állítják a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatói, hogy nem a munka mennyisége zavar igazán minket a munkahelyeken. Sokkal inkább az igazságosság és a tisztelet alacsony mértékétől szenvedünk, a kiugróan sok nálunk a szekálás, a a lelki terror. Ez azt jelenti, hogy egyéni szinten stressztűrőbbé kell válnunk, a szervezeteknek pedig sokkal inkább oda kell figyelnie az ilyen jellegű problémákra.

A magyar munkavállalók sokkal jobban szenvednek a gyors munkatempótól, mint a munka mennyiségétől - derül ki a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének felmérésből. Eszerint a dolgozók csaknem 40 százaléka érzi, hogy lelki terrornak van kitéve a munkahelyén, írja az Inforádió.

"Az országos munkahelyi stresszfelmérést tavaly novemberben hirdettük meg, a munkahelyistresszkerdoiv.hu online felületen lehetett kitölteni a kérdőívet" - mondta Zakor Tünde. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés kutatócsoportjának tagja hozzátette: "nagyon nagy érdeklődést tapasztaltunk, 19 ezren kezdték el kitölteni a kérdőívet, ebből 13 104 volt teljes egészében használható."

"A kérdések főként a munkahelyi stressztényezőkre vonatkoztak, amelyeken belül megkülönböztettünk védőfaktorokat illetve kockázati tényezőket, vonatkoztak még kérdések a lelki egészségre, tehát a depressziószintre, a fizikális állapotra, tehát a betegségre és a saját egészségi állapot, jólét értékelése is szerepelt a kérdőívben" - mondta Zakor Tünde.

Takor Tünde szerint "a felmérésben azt tapasztaltuk, a magyar munkavállalók - kicsit eltérően az európai eredményektől - nem annyira a munka mennyiségétől, hanem a gyors munkatempótól szenvednek."

Elmondta, hogy "az igazságosság és a tisztelet alacsony mértéke volt jellemző és sajnos a szekálás, a lelki terror a válaszadók negyven százalékánál volt jelen, ami nagyon kiugró arány."

"Mindenképpen szükség van beavatkozásra egyéni és szervezeti szinten is, hiszen a stressztényezők fennállása negatív hatással van a lelki és a fizikai egészségünkre" - mondta Zakor Tünde. "Egyéni szinten a saját stresszkezelő képességeink erősítésére kell hangsúlyt fektetnünk, ehhez stresszkezelő tréningek és technikák érhetők el."

Szerinte "szervezeti szinten pedig fontos, hogy a vezetőség figyelmet fordítson arra, hogy a pszichoszociális kockázatértékelés felmérését követően megtörténjen a prioritások felállítása, az akciótervek kidolgozása és megvalósuljanak ezek a beavatkozások."