Közösségi finanszírozással repülne újra a Sólyom Airways

2014.05.18. 18:58

Minimum naivnak, vagy baleknak tűnök - mondta tavaly az Indexnek adott interjújában Lucsik János, a kalandos sorsú Sólyom Airways légitársaság egyik hoppon maradt befektetője, aki 160 millió forintot tett a cégbe, amit aztán a tudta nélkül eladtak a feje fölül. Ebbe az önjellemzésbe tökéletesen beleillik az az akció is, amit a Cink szúrt ki, és ami vagy egy orbitális médiahekk, vagy a következő hetek legviccesebb sztorija lesz a magyar médiában.

Az Indiegogo közösségi finanszírozással foglalkozó portálon feltűnt ugyanis egy projekt, amit nagyon úgy tűnik, hogy Lucsik János indított (egyelőre nem sikerült utolérnünk őt, hogy ezt meg is erősítse), és ami a Súlyom megmentéséhez próbál az internet népétől összekalapozni 750 ezer dollárt. Ez nagyjából annyi, amennyi pénze Lucsiknak elúszott eddig a légitársasággal. Két másik portálon is felbukkant ugyanez a projekt, a Fundanythingen és a Rockethubon.

A közösségi finanszírozás úgy működik, hogy az adományokért cserébe jelképes, vagy kézzelfogható dolgokat ígér a projekt indítója a támogatóknak. A felajánlásokat csak akkor kell valóban kifizetni, ha az előre meghatározott célösszeget elérte a projekt. A Sólyom esetében a 750 ezer dollár összehozásához 60 nap áll rendelkezésre, ebből eddig egy telt el, az egyenleg eddig nulla.

A Sólyom feltámadását a következő konstrukciókban lehet támogatni:

  • 25 dollárért a cég levélben mond köszönetet, és a weboldalán feltünteti a nevünket, mint a Sólyom Hőse
  • 101 és 1000 dollár között ezen felül jár egy repülőjegy-utalvány az adományunk felének névértékénel, amit egy éven belül válthatunk be, ha a légitársaság beindult
  • 10001 és 50 ezer dollár között az utalványunk ugyanannyiról fog szólni, amennyi pénzt adtunk
  • 50 ezer dollár felett egy platina besorolású Sólyom-kártyát is kapunk, 50 ezer leutazható kilométerrel

A közösségi finanszírozással foglalkozó oldalakon bárki indíthat projektet, szoktak is időnként viccek feltűnni, mint a Halálcsillag megépítését célzó kezdeményezés. Elsőre a Sólyom akciója is ilyen trollkodásnak tűnik, azonban a projekt Omega Támogatói Klub néven fenn van a légitársaság, és az anyacége, a Sólyom Holding hivatalos oldalán is, ami arra utal, hogy ezt bizony komolyan gondolják, és tényleg a cég áll mögötte, nem valami mókamester. Érdekesség, hogy ezeken az oldalakon jóval kedvezőbben az ajánlatok, mint a három közösségi oldalon, például 10 millió forintért (ezek szerint 200-zal váltják a dollárt), nem 50, hanem 100 ezer lerepülhető kilométert kapunk, plusz ajándék sétarepülést egy kis géppel Budapest felett, és egyszeri alkalommal limuzint személyzettel.

Lucsik János az internet népének azt ígéri, ha összejön a pénz, 2014 őszén elindulhatnak a Sólyom járatai.