Így fektet be a magyar

2014.05.19. 14:27 Módosítva: 2014.05.19. 14:27
A folyamatosan csökkenő kamatszint jelentősen átalakítja a pénzügyekben tájékozottabb ügyfelek megtakarításainak szerkezetét: a befektetési alapok mellett az olyan, korábban kevésbé elterjedt befektetési formák iránt is nőtt a kereslet körükben, mint a nemzetközi részvények, vagy a certifikátok – derül ki a KBC Equitas felméréséből.

A pénzügyekben tudatosabb lakossági befektetőknek mintegy 30-40 százaléka alakította át eddig a megtakarítási szerkezetét a kamatcsökkentések miatt és a fennmaradó többségből csak kevesen vannak, akik azért nem léptek még, mert teljesen hidegen hagyja őket a bankbetétek napjainkban tapasztalható alacsony kamatozása – derült ki a KBC Equitas által a cég saját ügyfélkörében elvégzett felmérésből.

A válaszadók körülbelül 40-50 százaléka várhatóan csak az elkövetkezendő hónapokban fog reagálni a megváltozott gazdasági környezetre, ami azt jelentheti, hogy körükben a megtakarítások szerkezetének változása nem ért még véget.

A fő trend várhatóan továbbra is az lesz, hogy a bankbetétekből a befektetési alapok irányába vándorol a tőke, de egyértelmű, hogy nagyon sokan és egyre többen keresik a közvetlen tőzsdei befektetéseket is.

A felmérésből kiderült, hogy a pénzügyekben tájékozottabb lakossági befektetők számára ezek közül még mindig a magyar részvények a legfontosabbak, hiszen ezek azok a vállalatok, amikkel a megtakarítók napról napra találkoznak akár ügyfélként, akár hírfogyasztóként.

A magyar részvények kedveltsége ugyanakkor stagnál, vagy kis mértékben csökken, miközben a nemzetközi részvények és a certifikátok népszerűbbek lettek. Az előbbi kategória az egy évvel korábbi felméréshez képest annyival növelte a jelentőségét, hogy bizonyos ügyfélcsoportokban már csaknem felzárkózott a magyar részvényekhez.

Mi az a certifikát? 

A certifikátok olyan értékpapírok, amelyek értéke egy mögöttes termék árfolyamának alakulásától függ. Ilyen mögöttes termékek lehetnek például egyedi részvények, indexek, devizapiaci termékek, vagy akár nyersanyagok is. A certifikátok segítségével a befektetők számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül nem elérhető termékekbe fektessenek.

A mögöttes termék árfolyamát követő certifikátok előnye, hogy jelentősen bővítik a megtakarítók lehetőségeit, akik nem csak a tőzsdei árak emelkedéséből, de csökkenéséből is profitálhatnak, a kockázatvállalási kedvük függvényében részesülhetnek az alaptermékek árfolyamának mozgásából, és kevesebb pénzzel is megvásárolhatnak olyan befektetéseket, amelyhez egyébként nagy tőkére lenne szükség.