Milliárdokat kaphatunk ősszel

2014.05.19. 09:32

Az árfolyamgát általánossá tétele jó megoldás lehetne a devizahitelesek problémájára, bár a bankszektornak nagyon sokba kerülne - mondta a napi.hu-nak Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség áprilisban újraválasztott elnöke, aki szerint még ebben a kormányzati ciklusban megvalósulhat az 50 százalékos magyar tulajdon a hazai bankrendszerben.

Patai Mihály a hétfőn megjelent interjúban kiemelte: a Kúria ősszel várható döntését, amikor a testület kiegészíti a meglévő jogegységi határozatát, "mindenkinek, minden gazdasági szereplőnek el kell fogadnia". A bankszövetség olyan döntésre számít, amely pénzbe kerül majd a bankoknak, és amely szektorszinten több milliárd forint visszatérítést jelenthet.

A devizahitelesek problémájának megoldásával kapcsolatban elmondta, nem számítanak "huszárvágásszerű álmegoldásra", de tudomásul veszik, hogy akármi lesz is, pénzbe fog kerülni.

Mélyen sértené

Hozzátette: olyan megoldásokban nem hasznos gondolkodni, ami mindent a bankokra terhel, "azokat üti", mert ez a forinthitellel rendelkezők és a négy és fél millió magyarországi betétes érdekeit is mélyen sértené.

A kormány számára ma egyértelmű, hogy tartós gazdasági növekedést nem lehet "normálisan, aktívan működő" bankrendszer nélkül fenntartani. A tavalyi volt sorrendben a negyedik olyan év, amikor a reálhitelezési volumen csökkent, és 2013-ban 38-40 százalékkal volt kisebb, mint 2008-ban. Patai Mihály szerint ez hosszú távon nem tartható.

Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kimutatása szerint tavaly 67 milliárd forint hasznot termelt a magyar bankrendszer, a külföldi osztalékfizetés és a tőkeemelés nélkül vizsgálva 78 milliárd forint valós veszteséget szenvedett el, így zsinórban a negyedik súlyosan veszteséges évet hagyta maga mögött.

2014-ben a növekedés első jelei már megjelenhetnek: egyrészt a jegybanki hitelprogram hatására, másrészt számolnak azzal is, hogy a válság végre "kifárad". Ugyanakkor történhetnek olyan gazdaságpolitikai lépések, például a devizahiteles probléma megoldása, amelyek felemészthetik a szektor növekedésfinanszírozási lehetőségeit - mondta Patai Mihály.

Közel a félig hazai bankrendszer

A bankszektor elfogadta a bankadó létezését, hiszen időközben számos más országban bevezették, persze jóval kisebb mértékűként. Így az a reális cél, hogy az adó mértéke csökkenjen - vélekedett az elnök.

Úgy vélte, az MNB vezetése sikeres egy évet tudhat maga mögött, két fontos vívmányuk is volt: az egyik az alapkamat csökkentése, a másik pedig a növekedési hitelprogram, ami beindította a hitelezést, és már a gazdasági növekedésre is hatással volt. A kéthetes kötvény kéthetes betétté alakítása pedig nemcsak teljes mértékben elfogadható, hanem érdeke is azoknak a bankoknak, amelyek Magyarországon működnek, a hazai gazdaságot hitelezik, és itt, Magyarországon vállalnak kockázatot - mondta.

Patai szerint az a négy-öt bank, amelyik nehéz helyzetben van, mert jelentős veszteségeket szenvedett el és emiatt nagyon sok tőkét kellett emelnie, a kivonulás helyett inkább jelentősen visszafogja működését, és kisebb kockázatvállalással, fokuszáltabb ügyfélkörrel működik majd. Ez átrendeződést hozhat, és ha ezzel párhuzamosan más bankoknál "új növekedésekkel találkozhatunk", akkor még ebben a kormányciklusban megvalósulhat a legalább 50 százalékos magyar hányad a bankrendszerben.

Arra a kérdésre, hogy számítanak-e egyéb adóterhekre, Patai Mihály elmondta: "bízunk abban, hogy a kormány kreativitása a pénzügyi szektort illetően kimerült, és a nemzetgazdaság növekedésére koncentrálhatunk".