Az angol bankfelügyelet vizsgálhatja a Matolcsy-szivárogtatást

2014.05.22. 12:54 Módosítva: 2014.05.22. 18:42

Az angol bankfelügyeletnél tesz bejelentése a Goldman Sachs ellen bennfentes kereskedés gyanúja miatt az Együtt-PM gazdaságpolitikusa. Pápa Levente arra kíváncsi: Matolcsy György még gazdasági miniszterként végrehajtott-e egy „pénzügyi hazaárulást”. 

Wiedermann Helga, Matolcsy korábbi titkárnőjének Sakk és póker című könyvében szúrtuk ki, hogy az akkor még nemzetgazdasági miniszter Matolcsy 2011 végén a Goldman három bankárával ebédelve a hivatalos bejelentés előtt órákkal kikotyogta, hogy a kormány az IMF-hez fordult. Az ügyből feljelentés lett, az MNB megpróbálta a dolgot meg nem történtté tenni és Wiedermannra kenni. A jegybank azzal védekezett, hogy a könyvben leírt rész csak fikció.

Londonba kerül az ügy

Pápa Levente budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: még márciusban, Matolcsy György egykori kabinetfőnöke könyvének megjelenésekor, az abban leírtakat figyelembe véve fordult a Legfőbb Ügyészséghez. A gyanúja szerint az akkori gazdasági miniszter bennfentes információkat adott át a Goldman Sachs képviselőinek arról, hogy Magyarország felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal. A bankárok ezen több millió dollárt kereshettek – mondta a politikus.

Az ügyészség azonban érdemi vizsgálat nélkül szüntette meg az eljárást – folytatta. Ezért, mint mondta, a bennfentes kereskedést szigorúan büntető brit hatósághoz fordul.

Tőlük azt várja, hogy adjanak választ arra: történt-e nagy forgalmú, gyanús kereskedés a forint és a magyar államkötvények piacán néhány órával azt megelőzően, hogy a nemzetgazdasági tárca bejelentette a kapcsolatfelvételt a nemzetközi pénzügyi intézményekkel, és ha igen, mely bankok vettek részt abban.

Azt is tudni szeretné – mondta –, hogy a magyar hatóságoknak lehetett-e tudomásuk a gyanús ügyletekről, de a fő kérdésnek azt tartotta: a Goldman Sachs tudott-e és ha igen, honnan, a későbbi bejelentésről.

Pápa Levente, felidézve a 2011. november 17-én történteket, emlékeztetett: délután négykor vált ismertté a kormány kapcsolatfelvétele az IMF-fel és az Európai Unió pénzügyi szerveivel, ami forinterősödést és az állampapírok árfolyamának emelkedését generálta. Néhány órával korábban azonban a gazdasági miniszter a Goldman Sachs képviselőivel ebédelt, ahol „kikotyogta” az információt, legalábbis ez derül ki Wiedermann Helga egykori kabinetfőnök könyvéből – mondta.

Hozzátette: az aznapi árfolyammozgásból látszik, hogy délután egy és két óra között a forint érthetetlen módon erősödött.