Egészen kitűnő ötlettel növelik a gazdaságot az olaszok

000 Par7796068
2014.05.23. 10:52

Komoly kihívással szembesült Metteo Renzi olasz miniszterelnök: Olaszország GDP-je már több mint egy évtizede nem nőtt egyáltalán, sőt, reálértéken a 2001-es állapot alatt van 2 százalékkal. Eközben az ország adósságállománya fenntarthatatlan, eléri a GDP 120 százalékát. Ha sikerülne valahogy lökést adni a gazdasági növekedésnek, akkor a költségvetési hiány leszorítása sem lenne annyira nehéz feladat, mint most.

Bár a közgazdászok nagy része az olasz szabályozás reformját sürgeti, Renziéknek új ötletük támadt.

Az idei GDP-be már bele fogják számolni a k ábítószer-kereskedelmet, a prostitúciót és a csempészetet, sőt, az utóbbi évek adatait is ki fogják igazítani ennek hatásaival – írta a Bloomberg az olasz statisztikai hivatalra hivatkozva. Mindezt a hivatalos indoklás szerint azért, hogy megfeleljenek az Eurostat szabványainak.

A feketegazdaság mérete nem becsülhető meg pontosan – nyilván, hiszen a hatóságok előtt rejtve van. Viszont egy konzervatív becsléssel is nőne néhány százalékot az olasz gazdaság, ha beleszámolják ezeket a gazdasági tevékenységeket.

A papíron megnövekedett gazdasággal a háta mögött már könnyebb dolga lesz az olasz pénzügyminisztériumnak, hogy tartsa az idei évre megcélzott 2,6 százalékos hiányt.