Kamu az orosz-kínai gázmegállapodás?

2014.05.23. 07:45

Lehet, hogy Oroszország és Kína igazából meg sem egyezett a gáz áráról, és az egész megállapodás csak egy pr-fogás – írja a Napi.hu a Bloomberg elemzésére hivatkozva.

A megállapodásról csak annyi derült ki, hogy Kína 25 milliárd dollár előleget fizet, és hogy 38 milliárd köbméter gáz szállításáról szól. Arról viszont nem mondtak semmit a hivatalos források, hogy mi lehet az ár.

Márpedig éppen ebben nem tudtak megegyezni az oroszok és a kínaiak, ami miatt tizenöt évig húzódtak a tárgyalások. Kína nem akarja elkötelezni magát hosszú távon egy akár túl drágává váló energiaforrás mellett, a Gazprom viszont nem akarja lenyomni a gázárat. Az üzlet időtávja legalább harminc éves, ezért fontos előre megállapodni az árról.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértők egy része szerint igazából meg sem állapodtak a legfontosabb kérdésben, az árban, legfeljebb a szállítandó mennyiségben. Így az üzlet sajtónak kiszivárogtatott 400 milliárd dolláros értéke is csak hasraütésszerű találgatás lehet. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek viszont most, az ukrán válság miatt fontossá vált, hogy valamit felmutathasson az európai vezetőknek.