Ingyen ellenőrizheti az üzletfeleit

2014.05.27. 12:56
Nemzeti Cégtár néven elindult a jelenlegi legkomolyabb, folyamatosan frissített ingyenes céginformációs oldal. A fizetős szolgáltatásoknál azért jóval kevesebbet nyújt, de az eddig elérhető nyilvános információkhoz képest segítséget jelenthet a kisebb vállalatoknak.

Ingyenes, bárki számára hozzáférhető céginformációs oldalt indított a Közgáz és az Opten, Nemzeti Cégtár néven. A dolog hasonlít a Céginfó.hu adatbázisának ingyenesen használható részéhez. 

Az oldalon egy adott cégnél egyrészt olyan alapvető adatok lesznek megtalálhatók, mint a vállalat előző évi árbevétele, jegyzett tőkéje, adózott eredménye vagy mondjuk a létszáma. Másrészt egy-egy cégriporthoz mellékelik azt is, hogy ha igen komoly baj van a céggel, pontosabban ha felszámolási, végelszámolási, törlési vagy csődeljárás alatt állnak. Emellett arra is kapunk egy arányszámot az oldalon, hogy az adott cég vezetőinek és tulajdonosainak milyen arányban vannak kiemelten magas kockázatú, gyanúsabb egyéb vállalkozásaik.

kep2

Külön érdekes, hogy azt is meg tudjuk nézni, az adott vállalat a Közbeszerzési Értesítő szerint hány közbeszerzésben volt névvel is kiírt nyertes 2008 óta, vagy hogy hány uniós pályázatban volt hasonló nyertes. Emellett ágazati és régiós bontásban is meg lehet nézni, hogy hány cég alakult vagy szűnt meg adott iparágban, TEÁOR-szám és céges főtevékenység alapján.

Tisztulást hozhat

A Nemzeti Cégtártól egyrészt azt várják a tulajdonosok, hogy az ingyenes szolgáltatás révén megnőhet a kereslet a komolyabb, fizetős céginformációk iránt, mint a Céginfo vagy az Opten. Másrészt a gazdaság tisztulását is várják az ingyenes információktól, a lánctartozások csökkenését és általában az üzleti etika javulását.

Utóbbira nálunk komoly szükség is lenne, a 600 ezer magyar cég több mint fele mikrovállalkozás. Emellett a cégeink több mint kétharmada kft. formában működik, márpedig „elég sok jogi kiskapu létezik a kft.-knél”, könnyebb kijátszani vevőket, átverni a szállítókat, mondta Pertics Richárd, az új szolgáltatás vezetője.

kep1

A gyanús kapcsolt vállalkozásoknak is komoly szerepük lehet, ugyanis nálunk „az újonnan alapított cégek 80 százaléka köthető korábbi cégek tulajdonosaihoz vagy vezetőihez, márpedig ezen cégek jelentős része úgy szűnt meg, hogy adósságokat hagyott maga után” – mondta Pertics.

A frissítések az Opten fizetős szolgáltatásaival egy időben történnek, nem lesz semmi késleltetés. Emellett az oldalon megtalálható lesz a hatályos jogszabályok gyűjteménye is.

Végre látszik, milyen remek vállalkozók vagyunk

A Nemzeti Cégtár Zrt.-hez Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorának elmondása szerint annyi köze van a Közgáznak, hogy egy kevéssé használt zrt.-jüket odaadták az Optennek. Ugyanakkor örülnek, hogy a hallgatóik is tudják majd használni a szolgáltatást, és talán még némi pénzt is látnak majd tulajdonjogból, ha később a Cégtár tanácsadással vagy épp konferenciaszervezéssel is foglalkozni kezd.

A bemutatón ott volt Kassai Róbert volt IPOSZ-alenök is, aki szerint ez az új szolgáltatás a kisebb vállalatok nagy cégek felé meglévő kiszolgáltatottságát is csökkentheti. Emellett pedig akár egy üzletkötésnél az is jól jöhet, „ha egy hivatalos cégtár adataiból látszik, hogy milyen nagyszerű vállalkozó vagyok, többet ér ez, mint bármiféle öntömjénezés”.