Boldog lehet, akinek így sikerült a májusa

2014.06.05. 16:11 Módosítva: 2014.06.05. 16:16

Jelentős többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere májusban - közölte az NGM. A 269,4 milliárd forintos többlet elérésében fontos szerepet játszott, hogy a május elsejei munkaszüneti napok miatt a költségvetés a bér- és családi juttatásokat már április végén átutalta. A központi alrendszer I-V. havi hiánya 681,7 milliárd forint volt.

A központi költségvetés 817,3 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 109,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,3 milliárd forintos többlettel zártak. Az NGM szerint a bevételek növekedésének is köszönhető igen jelentős költségvetési többlet tükrözi a gazdasági növekedés felfutását. 

A hiánycél nem változik

A két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolta, hogy 2013 szeptembere óta a pedagógusok többet keresnek, illetve, hogy tavaly április 1-jétől költségvetési szervként működik több egészségügyi gazdasági társaság. Növelték a központi kiadásokat a tavalyinál nagyobb helyi önkormányzati támogatások is. 

A május elsejei szünnapok miatt már áprilisban teljesített bér- és családi juttatások hatásán túl a májusi költségvetési egyenleget javította az Európai Bizottság által átutalt – a korábbi hónapok kiadásaihoz tartozó – uniós támogatások bevételi elszámolása.

A gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővítéséből, valamint az on-line pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek szintén javították a májusi költségvetési egyenleget, elsősorban az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a szociális hozzájárulási adó és a kapcsolódó járulékok előirányzatain.

Az uniós módszertan szerinti 2014. évi hiánycél nem változik, az továbbra is a GDP 2,9 százaléka.