A maradék magánnyugdíjvagyon is beragadhat

2014.06.05. 08:12
195 milliárd forint a tét. Ha egy pénztártag most nyugdíjba megy, a pénzéhez a jelenlegi jogszabályok alapján nem tud majd hozzáférni. Egy összegben ugyanis már nem vehetik fel a pénztártagok a megtakarításukat, csak járadék formájában. Életjáradékot viszont a pénztárak nem tudnak szolgáltatni, és vásárolni sem tudnak biztosítóktól. A legegyszerűbb az utalás, ha meghalunk.

Az a 62 ezer ember se biztos, hogy valaha hozzájuthat a pénzéhez, akik maradtak  a magánnyugdíjpénztárakban, írja a Világgazdaság. A hatályos jogszabályok szerint 180 havi tagsági jogviszony után egy összegben ugyanis már nem vehetik fel a pénztártagok a megtakarításukat, csak járadék formájában. Életjáradékot viszont a pénztárak nem tudnak szolgáltatni, és vásárolni sem tudnak biztosítóktól, mivel ilyen szolgáltatás nem érhető el a piacon.

Egyre távolodik a nyugdíj egyébként is

Éppenséggel most csökkent a nyugdíjasok száma, a beinduló korhatáremelés miatt. Idéntől már nem 62, hanem 62,5 év a nyugdíjkorhatár, ami a következő időszakban évente újabb fél évvel nő, míg el nem érjük a 65 évet. Így fordult elő, hogy 2014 első három hónapjában kevesebb ember ment nyugdíjba, mint amennyi nyugdíjas elhunyt, ennek eredményeképpen pedig 1,5 ezer fővel apadt a 2,2 milliós nyugdíjas tábor. 2013 első három hónapjához képest 5043 fővel nőtt csak a nyugdíjasok száma.

A nyugdíjasok között az előző negyedhez mérten leginkább a rokkantsági és rehabilitációs ellátást kapók száma csökkent, ám létszámuk még így is 414 ezer főre rúg, ami a nyugdíjasok, illetve nyugdíjszerű ellátást kapók 19 százalékát teszik ki.

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint járadékszolgáltatás nem is történt eddig a kasszák történetében, az egy összegű folyósítások volumene pedig folyamatosan csökken. 2012 első három hónapjában még 511 millió, tavaly az első negyedévben már csak 113 millió, az idén pedig csak 39 millió forintot fizettek ki az intézmények. Hamarosan azonban ez az összeg – ahogy nő a pénztárban töltött idő – le fog nullázódni.

A pénztártagok összesen csaknem 195 milliárd forintnyi megtakarítással rendelkeznek az MNB adatai szerint, vagyis az egy főre eső átlagos számlaegyenleg jelenleg meghaladja a 3,1 millió forintot. Ha egy pénztártag több mint 180 havi tagság után nyugdíjba megy, ehhez az összeghez a jelenlegi jogszabályok alapján nem tud majd hozzáférni, ha teljes nyugdíjat szeretne, az egyetlen választása az lehet, hogy visszalép az egypilléres rendszerbe, és százszázalékos állami nyugdíjra szerez jogosultságot. Jelenleg a magánnyugdíjat csak az örökösök vehetik fel a pénztártag halála esetén. Feltéve, hogy az adott magánnyugdíjpénztár meg tud maradni hosszabb távon is, jelenleg a korábbi 19 pénztárból már csak négy működik.

Az idei év megfelelően alakult eddig a hozamok terén, a megmaradt pénztáraknál a nyugdíjalapok május 26-ig éves hozamszinteket számolva körülbelül 3–14,5 százalékos növekedést értek el.