Itt az európai költségvetés

2014.06.11. 16:27

Bemutatta szerdán javaslatát az Európai Unió 2015-ös költségvetésére az Európai Bizottság. A tervezet jövőre 145,6 milliárd euró értékben tenné lehetővé a kötelezettségvállalást, és 142,1 milliárd euró tényleges kifizetést tartalmaz – írja a Napi.hu.

A kifizetések mintegy 40 százaléka a korábbi, 2007 és 2013 közötti időszakban tett kötelezettségvállalások teljesítése. A jövő évi uniós költségvetésben emellett a bizottság a korábbiaknál jóval többet szán a munkahelyteremtés és a növekedés beindítása elősegítésére, a kutatás-fejlesztésre, a kontinensen átívelő energia-, közlekedési és informatikai hálózatok fejlesztésére. Több jut majd fogyasztóvédelemre, valamint a migráció, a menedékkérők kezelésére és beilleszkedésük elősegítésére.

A teljes uniós költségvetés kevesebb mint öt százalékát teszi ki az uniós intézményrendszer fenntartásának és működtetésének költsége. Emellett a bizottság azt is közölte: folytatódik a létszámcsökkentés. Korábban a brüsszeli testület azt vállalta, hogy öt év alatt 5 százalékkal mérsékli munkavállalói számát. Ennek megfelelően jövőre harmadik alkalommal tervezi csökkenteni a bürokrácia méretét.

A bizottsági javaslat közzétételét követően most a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek (EP) is ki kell alakítania a maga álláspontját a kérdésben, majd a költségvetés akkor tekinthető elfogadottnak, ha a két intézmény meg tud állapodni egymással, és azt mind a tanács, mind az EP azonos formában elfogadja.