Teljesen leállt a hitelezés Argentínában

2014.06.12. 15:42 Módosítva: 2014.06.12. 15:43
Az argentin bankok lapértesülések szerint leállították a hitelezést, miután a helyi központi bank kamatplafont vezetett be a személyi kölcsönökre és autóhitelekre. Egyúttal a szabályozás értelmében a bankok csak engedéllyel emelhetnek díjakat alapszolgáltatásaiknál.

Az argentin jegybank korlátozza a személyi kölcsönöknél és az autóhiteleknél felszámítható kamat mértékét, az erre szolgáló referencia kamatot havonta határozza meg. Az új referenciakamat a központi bank rövid távú kötvényeinek kamatához lesz kötve - jelentette be helyi lapokban Jorge Capitanich kabinetfőnök, írja a portfolio.

A hitelintézetek ezentúl csak engedéllyel emelhetnek alapszolgáltatásaik díjain, ide tartoznak a számlavezetési és hitelkártya díjak. szakértők szerint leginkább a személyi kölcsönöket és a hitelkártyadíjakat érinti az intézkedés.

A helyi bankok a hírre felfüggesztették a hitelezést, a már megkötött megállapodásokat sem teljesítik egyelőre. Banki képviselők szerint addig nem indul újra a hitelezés, amíg az új szabályokat nem vették alkalmazásba. A kockázatosabb ügyfeleknek a korlátozás miatt nem fognak hitelezni a bankok.