nononono

Milliárdos gázperek zúdultak Stockholmba

2014.06.16. 17:56
  • Hétfőn a Gazprom leállította az Ukrajnába szánt gáz exportját.
  • Moszkva 485 dollárt kérne a gáz ezer köbméteréért, ebből esetleg 100 dollár kedvezményt adva, Kijev ragaszkodik a korábbi 268 dollárhoz.
  • Kijev szerint az országon át Európába irányuló gázellátást nem fenyegeti veszély.
  • A Gazprom vezére sem örül az Ukrajnába irányuló export leállásának

Alig néhány órával azután, hogy a Gazprom előfizetésre tért át a Naftogaz Ukrainivel szemben Ukrajna felhalmozódott tartozásaira hivatkozva , máris 10 milliárd dollár összértékű keresetet nyújtott be a két fél a stockholmi döntőbíróságon.

Eszerint a Gazprom 4,5 milliárd dollár tartozást követel az ukrán gázcégtől, míg a Naftogaz szerint az orosz gázóriás halmozott fel vele szemben 6 milliárdos tartozást. Kijevben úgy látják, ez abból halmozódott fel, hogy 2010 óta indokolatlanul drágán vásárolták a földgázt a Gazpromtól.

Az ukrán fél korábban azért nem állt elő a keresettel, mert nem akart ezzel ürügyet szolgáltatni arra, hogy a Gazprom a tárgyalások zátonyra futtatásával vádolja meg a Naftogaz Ukrainit – közölték az Index kérdésére. A cégnél megerősítették, hogy az orosz fél hétfőn valóban leállította az Ukrajnának szánt gáz exportját.

Fizették a számlákat

„Minden számlát kifizettünk arra a gázszállítmányra vonatkozóan, amely olyan áron érkezett,

Lebegő gázárak

Ukrajna 2006-ban még az európába irányuló orosz földgáz átlagárának alig harmadát fizette: 96 dollárt a 261-gyel szemben, ezer köbméterenként. 2009-től 2011-ig már csak 20-30 százalékkal fizetett kevesebbet, 2012-ben pedig első ízben már 15 százalékkal drágábban jutott a földgázhoz, mint a Gazprom nyugatabbra fekvő ügyfelei.

2013 végén az ukrajnai gázár hirtelen 413 dollárról 268-ra zuhant: épp akkor, amikor Janukovics elállt az EU-val kötendő társulási szerződéstől, és felvetette, hogy idővel Ukrajna csatlakozhatna az orosz vezetésű Vámszövetséghez. A nyilatkozat váltotta ki az elnök elűzéséhez vezető tiltakozásokat amelyek aztán Oroszország és Ukrajna történetének legsúlyosabb konfliktusát eredményezték.

Moszkva ezután közölte, hogy áprilistól minden eddiginél drágábban, 485 dollárért adja Kijevnek a gáz ezer köbméterét.

amelyet nem vitatunk” – állt a Naftogaz írásos válaszában. (Ukrajna 2014 első negyedévében 285 dollárt fizetett a gázért ezer köbméterenként, ez emelkedett áprilisól 485 dollárra. Igaz, )

„Az EU által megfogalmazott kompromisszumos javaslatot elfogadtuk azoknak a számláknak a kifizetésére is, amelyeket egyébként vitathatónak tartunk” – közölte az ukrán vállalat, utalva arra a brüsszeli javaslatra, amely szerint Ukrajna egymilliárd dollárt fizetne a Gazpromnak most, majd tartozásait hat tételben az év végéig rendezné, cserébe az utólagos fizetési rendszer fenntartásával. A Naftogaz közelebbről nem részletezett garanciavállalásra is kész lett volna, biztosítandó, hogy a cég nem fog adósságot felhalmozni a megvásárolt gáz után. „Ehelyett piaci áraktól messze eső értékeket tartalmazó számlákat küldött a Gazprom” azért a gázért, amelyet az ukrán fél nem vett át. Ukrajna ugyanis egy bizonyos kvóta megvételére kötött szerződést még 2009-ben, Julija Timosenko kormányfő és az akkor épp orosz miniszterelnöki posztot betöltő Vlagyimir Putyin megállapodása alapján. A take or pay rendszerű megállapodás szerint ha az ukrán fél kevesebbet vesz át a megállapodott mennyiségért, akkor is kifizeti a teljes kvóta szerinti összeget.

Ukrajna tíz éve még csaknem 50 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból, tavaly ez mindössze 26 milliárdra csökkent.

Az ígéret kevés

Kijevben elismerték, hogy Moszkva hajlandó volt 100 dollárt engedni a 485 dollárra emelt egységárból, ám mivel az csupán az orosz kormány jóváhagyásán alapult – nem pedig a Gazprom és a Naftogaz közötti megállapodáson –, az ukrán fél úgy érezte, hogy a kedvezmény fenntartása garanciák híján nem biztosított, attól Moszkva bármikor elállhatna.

„Ugyanitt tartottunk áprilisban is. Egy ilyen kedvezmény ma még lehet, hogy van, aztán holnapra nincs. A termék ára az eladó és a vevő közötti megállapodáson kell, hogy alapuljon, nem függhet harmadik fél döntésétől. Ilyen függés nem fogadható el sem a Naftogaz, sem bármely más vállalat számára.

Szerencsére nyár van

A jelenlegi helyzet politikailag sokkal súlyosabb, mint 2006-ban és 2009-ben, volt – hiszen a Krím orosz elcsatolása és a kelet-ukrajnai polgárháborús viszonyok példátlan helyzetet teremtettek – ám könnyebbséget jelent, hogy a vita nem fűtési szezonban zajlik, így van idő a vita rendezésére. Ezért a Naftogaznal nem tartanak attól, hogy gázellátási gondok jelentkeznének Ukrjanában.

A cég afelől is bizonyos, hogy a vita nem okoz fennakadást az EU-ba – így Magyarországra is – áramló orosz földgáz ukrajnai tranzitjában. „Ukrajna teljesíti a szerződésekben vállalat szállítási kötelezettségeit” – tudatták a Naftogaznál, megjegyezve, hogy a 2006-os gázháború alatt – amikor a gázárvitának egy időre az európai tranzit is áldozatul esett – szintén nem az ukrán fél okozta a fennakadást, legalábbis erről „a Gazprom egyszer sem állt elő bizonyítékkal”

A Gazprom évente 162 milliárd köbméter földgázt exportál az EU-ba, ebből 85 milliárd Ukrajnán keresztül áramlik.

„Ellenkezőleg, voltak esetek, amikor Ukrajna a saját tartalékaiból pótolta a hiányt, amikor a Gazprom nem tudta biztosítani Európa számára a teljes gázmennyiséget. A mi gáztárolóink nélküla Gazprom technikailag nem képes a teljes európai igény kielégítésére, elhúzódó hideg időszak esetén” – közölte a cég.

Felkészültünk a zárt gázcsapokra

Aradszki András, az energiapolitikáért felelős, frissen kinevezett államtitkár az ukrán-orosz gázhelyzettel kapcsolatban azt mondta, a helyzet nem lebecsülendő, de fel vagyunk készülve a gázcsapok elzárására. A gáztárolók jelenleg is feltöltés alatt vannak, és a nyugati irányból érkező források is megfelelő mennyiségű gázt jelentenek, a lakosságnak nem kell attól tartania, hogy ellátási problémákat okoz a helyzet. A téma egyébként már korábban több kormányülésen felmerült, a napokban pedig átnézik a korábban kidolgozott forgatókönyveket. Az államtitkár mindemellett bízik abban, hogy az orosz-ukrán elszámolási vita hamarosan rendeződik.

A Gazprom sem boldog

Ukrajna „most nem kap gázt, így nem növekszik az adóssága. Nem lesz bevételünk, pénzek maradnak ki a beruházási programokból” – idézte a Ria Novosztyi a Gazprom számára is káros következményeket Alekszej Miller. Az orosz gázipari óriás vezetője szerint Ukrajna régóta kockázatos tranzitállam, ezért is volt szükség az Északi Áramlatra, és ezért volna szükség a régóta halasztást szenvedő, Brüsszel által kifogásolt Déli Áramlat megépítésére is.