Varga pénzt kér az uniótól

2014.06.17. 15:46

Az orosz-ukrán válság külkereskedelmi forgalomban okozott hatásainak ellensúlyozására a négy visegrádi ország úgy döntött, hogy az Európai Unió speciális alapjához fordulnak pénzügyi segítségért - jelentette be az érintett országok gazdasági minisztereinek mai budapesti találkozóján Varga Mihály.

Nálunk nincs nagy kár, de adjatok kárenyhítésre pénzt 

A magyar nemzetgazdasági miniszter szerint bár az érintett országok tapasztalják a külkereskedelmi forgalom lassulását, de nincs még nagy probléma, viszont úgy határoztak, hogy ne csak Ukrajna kaphasson forrást az európai globalizációs alapból, hanem ezt kérik a visegrádi országok vállalkozásai számára is - idézi a Reuterst a Portfolio.

Az alap azon károk enyhítésére szolgál, amelyek a világgazdasági-kereskedelmi kapcsolatok hirtelen megváltozásából, vagy gazdasági válság kitöréséből fakadnak és célzott segítséget nyújthatnak a munkájukat elvesztőknek, illetve a vállalkozásoknak. Az alap forráskerete a 2014-2020-as időszakban évi 150 millió eurót (nagyjából 46 milliárd forintot) ez tesz ki. Az alaphoz fordulást a lengyelek kezdeményezték, akik külkereskedelmét az elmúlt hónapokban különösen súlyosan kezdte érinteni az orosz-ukrán válság, illetve az ezzel párhuzamosan a nyugati országok által életbe léptetett nyugati szankciós lista.

Eddig se büntettük volna az oroszokat

Varga a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy mind a négy visegrádi ország számára fontos kereskedelmi partner mind Oroszország, mind Ukrajna. Ez, illetve a negatív hatás egyébként a magyar számokon is látszik: az idei első negyedévben éves összevetésben mind az Oroszország, mind az Ukrajna irányába irányuló exportunk mintegy 10-10 százalékkal esett és a két ország exportpiaci részesedésében is tetten érhető a kedvezőtlen fejlemény.

Varga az eseményen többek között még azt mondta, hogy mindegyik visegrádi ország megérezné, ha (további) célzott szankciókat léptetne életbe az EU Oroszország ellen az ukrajnai háborújuk miatt. A magyar miniszter egyúttal emlékeztetett arra, hogy Magyarország eddig is ellenezte az oroszok elleni gazdasági szankciókat - ez lenne az uniós szankciós lista harmadik fokozata, de egyelőre nem lépett életbe, csak a célzott, személyek és egyes vállalatok elleni büntetés.